Предиктори тяжкого перебігу негоспітальної пневмонії, асоційованої з коронавірусною інфекцією, в загальноклінічній практиці - Авгайтіс, Сергій Сергійович; Avgaitis, S. S. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2025)
Дисертаційна робота присвячена удосконаленню тактики ведення пацієнтів з негоспітальною пневмонією, асоційованою з коронавірусною інфекцією, в загальноклінічній практиці шляхом визначення клінічних, функціональних, візуалізаційних та лабораторних предикторів тяжкого та ускладненого перебігу на етапах лікування. Для досягнення поставленої мети та розв'язання задач проведене відкрите, проспективне, обсерваційне дослідження. У період з січня 2021 р. по лютий 2022 р. на базі амбулаторії КНП «Херсонська міська клінічна лікарня імені Афанасія і Ольги Тропіних» Херсонської міської ради обстежено 256 хворих на негоспітальну пневмонію у віці від 46 до 65 років, з яких 177 мали асоціацію з SARS-CoV-2 та 79 осіб мали негативний результат тестів на коронавірусну інфекцію. Також у амбулаторних умовах обстежили контрольну групу 35 практично здорових осіб з метою визначення референтних значень біомаркерів. The dissertation work is dedicated to improvement the management tactics for patients with community-acquired pneumonia (CAP) associated with coronavirus infection in general clinical practice by identifying clinical, functional, imaging, and laboratory predictors of severe and complicated course during treatment stages. To achieve the set goal and solve the tasks, an open, prospective, observational study was conducted. Between January 2021 and February 2022, at the outpatient clinic of the MNE «Kherson City Clinical Hospital named after Athanasius and Olga Tropin» of the Kherson City Council, 256 patients aged 46 to 65 years with CAP were examined. Among them, 177 had an association with SARS-CoV-2, and 79 individuals had negative test results for coronavirus infection. Additionally, a control group of 35 practically healthy individuals were examined in outpatient settings to determine reference values for biomarkers.
Predictors of severe community-acquired pneumonia associated with coronavirus infection in general clinical practice
Keywords: негоспітальна пневмонія; коронавірусна хвороба; COVID-19; фактори ризику; імуно-запальні маркери; D-димер; коагулограма; С-реактивний білок; взаємозв’язок; лікування; антикоагулянтна терапія; community-acquired pneumonia; coronavirus disease; risk factors; immune-inflammatory markers; D-dimer; coagulogram; C-reactive protein; relationship; treatment; anticoagulant therapy