Діагностика та корекція прихованих вітамін-К-дефіцитних порушень синтезу протромбіну у малюків, які одержують виключно природне вигодовування - Соляник, Олександра Вячеславівна; Solyanik, O. V. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Дисертація присвячена покращенню діагностики та корекції вітамін-К-дефіцитних порушень синтезу протромбіну у малюків, які отримували природне вигодовування. С цією метою комплексно обстежено 244 дитини від народження до 6 місяців життя. Критеріями включення до обстеження були вік дітей до 6 місяців, виключно природне вигодовування, відсутність змін в загальних аналізах крові, перенесені гострі респіраторні захворювання. Умовами виключення були вади розвитку, судомний синдром, ураження гепато-біліарної системи, діарея; стани, які можуть впливати на дефіцит вітаміну К (муковісцидоз, целіакія, атрезія жовчовидільних шляхів, холестаз, неспецифічний виразковий коліт, застосування гемодіалізу), лікування мами цитостатиками, протиепілептичними препаратами, варфарином, протизапальними препаратами; а також відмова від участі в дослідженні. Діти були обстежені у таких медичних закладах: Обласний перинатальний центр м.Запоріжжя - обстежено 90 дітей від народження до 3 діб; Дитяча міська багатопрофільна клінічна лікарня №5 м.Запоріжжя - обстежено 154 дитини у відділенні патології новонароджених-І. За віком новонароджені I групи (n=161) були розподілені таким чином: Ia підгрупа (n=113) - від народження до 7 діб життя; Іб (n=48) підгрупа - від 8 до 28 діб життя. Також обстежено 63 (26%) дитини II групи від 29 до 89 діб життя, більшість з яких - 44 (70%), перенесли гострі респіраторні захворювання: гострий ринофарингіт - 8 (13%), гострий середній гнійний отит - 12 (19%), гострий бронхіт -16 (25%), гостру позалікарняну пневмонію - 8 (13%). З них 38 дітей отримали антибактеріальну терапію (цефтриаксоном внутрішньом'язово 50-75мг/кг на добу). 25 дітей антибактеріальну терапію не отримали. Усі обстежені діти не мали скарг і змін у загальноклінічних аналізах крові і завершили антибактеріальне лікування. III група складалась з 20 (8%) дітей від 91 до 180 днів життя, які перенесли гострі респіраторні захворювання: гострий ринофарингіт - 6 (30%), гострий середній гнійний отит - 4 (20%), гострий бронхіт - 8 (40%), гостру позалікарняну пневмонію - 2 (10%). 16 осіб отримали антибактеріальне лікування (цефтриаксоном внутрішньом'язово 50-75 мг/кг на добу). Усі обстежені діти не мали скарг і змін у загальноклінічних аналізах крові і завершили антибактеріальне лікування. З дітей II та III груп було відокремлено IV групу дітей, які перенесли ГРЗ, кількістю 64 (26%) малюка. З цих дітей 54 (22%) отримали антибактеріальну терапію цефтриаксоном. Усім дітям проводили загальноклінічні обстеження; у 180 дітей визначили рівень Glu-форми протромбіну (PIVKA-II) шляхом ІФА, у 64 дітей - показники протромбінового комплексу (ПК). Встановлено, що близько 68 % дітей Іа підгрупи мають високий вміст у крові PIVKA-II - більше 40Au/ml, що свідчить про вроджений дефіцит вітаміну К. Спостерігалось, що у 49 (71%) дітей з 69 Іа підгрупи, які не отримали вітамін К1, показник PIVKA-II вище встановленої норми (40 Au/ml). Середні показники PIVKA-II у цій віковій групі становили 56,6 ± 4,9 Au/ml. На відміну від вищенаведених даних, у 30 дітей Іа підгрупи, які отримали вітамін К після народження, більшість показників РІУКА-П не перевищували нормального рівня та становили 39,6 ± 12,3 Аu/ml. The thesis refers to the issues of the diagnostics improvement and correction of vitamin K deficiency disorders of prothrombin synthesis in breastfed children. For this purpose, 244 children from birth to 6 months of age were comprehensively examined. The children were selected for the participation in the research on the following criteria: 0-6 months of age, breastfed exclusively, without abnormalities in general blood tests, acute respiratory diseases in the history. Criteria for delisting were: disorders of development, convulsive syndrome, lesions of the hepatobiliary system, diarrhea, previous therapy of cytostatics, anti-epileptic drugs, warfarin, anti-inflammatory drugs, conditions that may affect vitamin K deficiency (cystic fibrosis, celiac disease, atresia, colitis, hemodialysis), alongside with the refusal to participate in the study. The examinations of the children were conducted in the following medical facilities: Zaporizhzhia Regional Perinatal Center where 90 children from birth to 3 days of age were examined; Children's Zaporizhzhia City Multidisciplinary Clinical Hospital №5 where 154 children underwent the examination in the Department of Neonatal Pathology-I, renamed into the Department of Infancy. Based on the age criteria, newborns from I group (n = 161) were distributed as follows: Ia subgroup (n = 113) (70%) - from birth to 7 days of life; Ib subgroup (n = 48) - 8 to 28 days of life. To this, 63 (26%) of the children 29-89 days of age entered group II. Most of them - 44 (70%), suffered acute respiratory diseases like acute rhinopharyngitis - 8 (13%), acute average purulent otitis - 12 (19%), acute bronchitis - 16 (25%), acute community-acquired pneumonia - 8 (13%). Of them, 38 children received antibacterial therapy (ceftriaxone intramuscularly 50-75 mg / kg per day), whereas 25 children did not receive any antibacterial therapy. All the examined children presented no complaints and no abnormalities were found in general clinical blood tests. They all completed antibacterial treatment. Group III consisted of 20 (8%) children 91-180 days of age who suffered acute respiratory diseases like acute rhinopharyngitis - 6 (30%), acute average purulent otitis - 4 (20%), acute bronchitis - 8 (40%), acute community-acquired pneumonia - 2 (10%). 16 participants received antibacterial treatment (ceftriaxone intramuscularly 50-75 mg / kg per day). All the examined children presented no complaints and no abnormalities were found in general clinical blood tests. They all completed antibacterial treatment. Group IV entered the children from groups II and III who suffered acute respiratory viral infections, in total - 64 (26%) of the children. 54 (22%) of these children received antibacterial treatment with ceftriaxone All the children underwent general clinical examinations. In 180 children, the pro-thrombin Glu-form (PIVKA-II) level was determined by ELISA, and in 64 children, the prothrombin complex (PC) was determined. It was found that about 68% of children in subgroup Ia had high levels of PIVKA-II blood, more than 40 Au / ml. which marks congenital vitamin K deficiency. It was observed that 49 (71%) of the 69 children from subgroup Ia who did not receive vitamin K1 demonstrated elevated a PIVKA-II values which were higher the standard norm (40 Au / ml). The mean PIVKA-II in this age group made 56,6 ± 4,9 Au / ml.
Diagnostics and correction of latent vitamin-K-deficiency disorders of prothrombin synthesis in children breastfed exclusively
Keywords: вітамін-К-дефіцитні порушення; діагностика; лікування; протромбін; протромбіновий комплекс; vitamin-K-deficiency disorders; diagnosis; treatment of prothrombin; prothrombin complex