Фармакотехнологічне обґрунтування ректальної лікарської форми аміодарону гідрохлориду - Перегудов, В. О.; Гладишев, Віталій Валентинович; Лисянська, Ганна Петрівна; Харапонова, О.; Гнітько, І.; Бессараб, Георгій Ігнатович; Гладишева, Світлана Анатоліївна; Курінний, Антон Валерійович; Peregudov, V. O.; Gladyshev, V. V.; Lysianska, G. P.; Kharaponova, O.; et al. (My University, 2025)
Метою цієї роботи є вивчення впливу допоміжних речовин, які використовуються в технології виготовлення супозиторіїв (основ-носіїв і поверхнево-активних речовин), на біофармацевтичні властивості ректальної лікарської форми аміодарону. Матеріали та методи дослідження. Як носії для ректальної лікарської форми аміодарону гідрохлориду досліджували супозиторні основи та поверхнево-активні речовини, які широко застосовуються в промисловому й аптечному виробництві м’яких лікарських форм і описані в літературі. Супозиторії готували методом виливання, зміст аміодарону гідрохлориду в усіх дослідах становив 0,15 г. На першому етапі до складу експериментальних лікарських форм вводили 2 % поверхнево-активних речовин. Дослідження проводили за планом двофакторного дисперсійного аналізу з подальшими спостереженнями. Як параметр оптимізації вибирали вивільнення аміодарону гідрохлориду із супозиторіїв ректальних як перший етап визначення біологічної доступності. Вивільнення аміодарону гідрохлориду із супозиторіїв вивчали методом рівноважного діалізу за Крувчинським. Як діалізне середовище використовували фосфатний буферний розчин рН 4,5 з подальшим спектрофотометричним визначенням аміодарону гідрохлориду. The purpose of this work is to study the influence of auxiliary substances used in the technology of manufacturing suppositories (base-carriers and surface-active substances) on the biopharmaceutical properties of the rectal dosage form of amiodarone. Research materials and methods. As carriers for the rectal dosage form of amiodarone hydrochloride, suppository bases and surface-active substances, which are widely used in the industrial and pharmaceutical production of soft dosage forms and described in the literature, were studied. Suppositories were prepared by the pouring method, the content of amiodarone hydrochloride in all experiments was 0.15 g. At the first stage, 2% of surface-active substances were added to the experimental dosage forms. The study was conducted according to the plan of two-factor analysis of variance with repeated observations. As an optimization parameter, the release of amiodarone hydrochloride from rectal suppositories was chosen as the first step in determining bioavailability. The release of amiodarone hydrochloride from suppositories was studied by the Kruchinsky equilibrium dialysis method. Phosphate buffer solution pH 4.5 was used as a dialysis medium followed by spectrophotometric determination of amiodarone hydrochloride.
Pharmacotechnological subvstitution of the rectal dosage form of amiodarone hydrochloride
Keywords: аритмія; аміодарону гідрохлорид; м’які лікарські засоби; супозиторії; основа-носій; поверхнево-активні речовини; вивільнення; токсичність; нешкідливість; arrhythmia; amiodarone hydrochloride; soft drugs; suppositories; carrier base; surfactants; release; toxicity; safety