Современные дерматокосметологические возможности коррекции возрастных изменений кожи - Резниченко, Н. Ю.; Резніченко, Наталія Юріївна; Reznichenko, N. Yu. (ЗМАПО, 2016)
Мета дослідження: вивчення ефективності застосування косметологічних процедур з використанням морських солей в комбінації з ефірними маслами бергамота і ванілі, екстрактом ламінарії і меду, аргановим маслом для коррекції вікових змін шкіри. В дослідження включено 54 жінки віком від 30 до 55 років, яким проведено курс косметологічних процедур, в контрольную - 45 пацієнток вікоме 20-29 роки. Всі пацієнтки обстежені до і після застосування косметологічних процедур. На фоні застосування косметологічних процедур з морськими солями вираженість сухості шкіри у жфнок зменшилась у 3,3 рази, порушення тургору і еластичності шкіри знизились у 1,4 рази, бальная оцінка старіння шкіри зменшилась в 1,5 рази. Спостерігалось достовірне збільшення кількості функціонуючих капілярів і зменшення відсотку порушень мікроциркуляції у порівнянні зі значеннями, отриманими до початку застосування солей, а також збільшувалась товщина епідерміса і дерми, наближаючись до значень, отриманих в контрольній групі жінок віком 20-29 роки. Показано позитивний ефект косметологічних процедур на основі морських солей на товщину різних шарів шкіри і кровоток у ній. Рекомендовано широке застосування косметологічних процедур на основі морських солей в дерматологічній і косметологічній практиці. Objective: to study the efficacy of cosmetic procedures with the use of sea salts in combination with essential oils of bergamot and vanilla, laminaria and honey extracts, argan oil for correction of age changes of skin. The study included 54 women aged 30 to 55 years who underwent a course of cosmetic procedures and 45 patients aged 20-29 years, who formed the control group. All patients were examined before and after course of cosmetic procedures. The course of cosmetic procedures with sea salts led to decrease of severity of skin dryness in women in 3.3 times, of violations of turgor and elasticity in 1.4 times, the scoring of skin aging in 1,5 times. There was a significant increase in the number of functioning capillaries and a decrease in the percentage of violations of microcirculation in comparison with the values obtained before the use of salts. Thickness of epidermis and dermis also increased approaching the values obtained in the control group of women aged 20-29 years. The positive effects of cosmetic procedures on the basis of sea salts on the thickness of the different layers of skin and blood flow was proved. Widespread use of cosmetic procedures on the basis of sea salts was recommended in dermatological and cosmetological practice.
Сучасні дерматокосметологічні можливості корекції вікових змін шкіри
Modern possibilities of dermatocosmetic correction of skin aging changes
Keywords: дерматокосметологічні процедури; морські солі; вікові зміни; dermatocosmetic procedures; sea salts; age-related changes; дерматокосметологические процедуры; морские соли; возрастные изменения