Состояние качества жизни у больных старших возрастных групп со стабильной стенокардией напряжения II–III функционального класса: взаимосвязь с клиническими особенностями заболевания - Воробьева, О. А.; Воробйова, Ольга Олександрівна; Vorobjova, O.A. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Обследован 121 больной пожилого и старческого возраста. Для оценки качества жизни обследованных лиц использованы 2 опросника («SF-36» и «Seattle Angina Questionnaire» – SAQ). Полученные данные показали, что при ишемической болени сердца у пациентов пожилого и старческого возраста по данным анкетирования определяется снижение качества жизни, на динамику которого оказывали влияние такие факторы, как функциональный класс стенокардии, возраст пациентов, выраженность оксидантных процессов. Обстежено 121 хворого похилого та старечого віку. Для оцінки якості життя обстежених осіб використано 2 опитувальника («SF-36» і «Seattle Angina Questionnaire» – SAQ). Отримані дані показали, що при ішемічній хворобі серця у пацієнтів похилого та старечого віку за даними анкетування визначається зниження якості життя, на динаміку якого впливали такі фактори, як функціональний клас стенокардії, вік пацієнтів, виразність оксидантних процесів тощо. The aim of the study to assess the quality of life and the assessing her relationship with clinical features in elderly patients with stable angina pectoris II-III functional class. The study included 121 patients. To assess the quality of life of persons surveyed were used two questionnaires («SF-36» and «Seattle Angina Questionnaire» - SAQ). Findings showed that in patients with stable angina pectoris in elderly on the questionnaire data showed a reduction in quality of life, the dynamics of which inﬂ uenced by factors such as angina functional class, patient age, severity of oxidant processes.
Стан якості життя у хворих старших вікових груп зі стабільною стенокардією напруження II–III функціонального класу: взаємозв’язок з клінічними особливостями захворювання
Condition of quality of life in older patients with stable angina pectoris II-III functional class: correlation with clinical features of the disease
Keywords: качество жизни; стенокардия напряжения; глутатион; якість життя; стенокардія напруження; глутатіон; quality of life; angina; glutathione