100 років – життя продовжується (клінічний випадок) - Кривенко, Віталій Іванович; Пахомова, Світлана Петрівна; Федорова, Олена Петрівна; Качан, Ігор Сергійович; Світлицька, Оксана Анатоліївна; Герасименко, Лариса Вікторівна; Kryvenko, V. I.; Pakhomova, S. P.; Fedorova, O. P.; Kachan, I. S.; Svitlytska, O. A.; Herasymenko, L. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – привернути увагу до особливостей функціонування пацієнтів-довгожителів, і зокрема стану здоров’я пацієнтки віком 100 років, її когнітивних функцій і факторів життя, що сприяють активному довголіттю. Матеріали і методи. Описали та проаналізували стан здоров’я пацієнтки віком 100 років, вплив факторів подовження активного старіння (харчування, фізична активність, трудова діяльність, психологічний стан, захоплення) на конкретному клінічному прикладі. Здійснили огляд наукової літератури щодо причин довголіття та способу життя людей. Результати. За прогнозами демографічних перспектив, до 2050 року кількість осіб похилого віку у світі збільшиться до 16 %, і кожна шоста людина буде старша за 65 років. Так, у країнах ЄС очікувана тривалість життя чоловіків становить 74–77 років, жінок ‒ 80–82 роки. Згідно з прогнозами, кількість людей віком 80 років і більше потроїться: з 143 млн у 2019 році до 426 млн у 2050. Тому актуальність збереження активного довголіття не викликає сумніву. Проаналізували й навели клінічні приклади осіб-довгожителів на планеті. Описаний клінічний випадок – жінка віком 100 років, якій здійснили повне клінічне обстеження, оцінили її фізичний, ментальний стан, когнітивні функції. Проаналізували життєвий маршрут, трудовий шлях, хобі (спів), соціальну активність, харчові звички. Здійснили оцінювання її біологічного віку, який визначали за метаболічними лабораторними показниками: загальним аналізом крові, креатиніном, білірубіном, за ліпідограмою, рівнем глюкози крові, сечовини, АсАТ, АлАТ, альбуміну, електролітів. Висновки. Згідно з результатами дослідження, біологічний вік пацієнтки становив 93 роки, і це на 7 років менше за хронологічний. Пацієнтка не має надлишкової маси тіла, здійснює щоденні прогулянки тривалістю до 1–2 години, живе одна, але любить спілкуватися з приємними людьми; протягом останніх 40 років дотримується раціонального харчування. Важливе значення має психічний стан, зокрема робота після пенсії, особливо творча, ставлення до життя, спілкування з позитивними людьми, музика та спів. Отже, людина може дожити до 100 років без істотних проблем зі здоров’ям. The aim of this work is to draw attention to the peculiarities of long-lived patient functioning and to assess the state of health in a 100-year-old patient, her cognitive functions and life factors contributing to active longevity. Materials and methods. We have described and analyzed a case of the 100-year-old female patient’s health, the influence of factors for active aging prolongation (nutrition, physical activity, labor, psychological state, hobbies) on a specific example, conducted a review of the scientific literature regarding the reasons for longevity and people’s lifestyles. Results. According to projections for demographic prospects, by 2050, the number of elderly people in the world will increase to 16 %, and every sixth person will be older than 65 years. Thus, in the EU countries, the expected life expectancy for men is 74–77 years, women ‒ 80–82 years. Based on forecasts, the number of people aged 80 and over will triple: from 143 million in 2019 to 426 million in 2050. Therefore, the relevance of maintaining active longevity is beyond doubt. Examples of long-lived people on the planet have been analyzed and given. The presented clinical case is the 100-year-old woman who underwent a full clinical examination. Her physical and mental state as well as cognitive functions have been evaluated. The life and occupational trajectories, her hobby (singing), social activity, eating habits have been analyzed. Biological age has also been assessed. The biological age of our patient has been determined by metabolic laboratory parameters: complete blood count, creatinine, bilirubin, lipid levels, blood glucose, urea, AST, ALT, albumin, electrolytes. Conclusions. According to the conducted study, the biological age of the patient is 93 years, that is 7 years younger than the chronologic age. Our patient is not overweight, has daily walks lasting up to 1-2 hours, lives alone, but enjoys communicating with friendly people, has been adhering to a balanced diet over the past 40 years. The following are of great importance to the patient: a normal mental state, work after retirement, especially creative work, a positive attitude to life, communication with positive people, music and singing. Thus, a person can live up to 100 years without significant health problems.
100 years – life goes on (a clinical case)
Keywords: старіння; довголіття; біологічний вік; aging; longevity; biological age