Особливості будови клубової і сліпої кишок новонароджених після внутрішньоплідної дії антигенів (анатомо-експериментальне дослідження) - Світлицький, Андрій Олександрович; Svitlyc'kyj, A. O. (Запорізький державний медичний університет, 2008)
Дисертація присвячена виявленню і вивченню особливостей формування структур клубової і сліпої кишки у щурів в ранньому постнатальному періоді, після внутрішньоутробної антигенної стимуляції. Встановлені морфологічні закономірності становлення клубової і сліпої кишки у новонароджених білих щурів, як в нормі, так і після введення антигену. Показано, що внутрішньоплідне введення антигену приводить до збільшення числа лімфоцитів, особливо PNA+ - лімфоцитів, клітин з фігурами мітозу, кількість яких в епітелії слизової кишки зростає та зменьшення кількості келихоподібних кітин. Виявлені зміни супроводжуються збільшенням висоти слизової оболонки та збільшенням довжини органу.

The dissertation is devoted to the studding and exposure of features of blind and iliac guts structures development of rats in an early postnatal period, after intrauterine antigen stimulation. Morphological conformities of white rats iliac and blind guts development are set in a norm and after antigen introduction. It was found that intrauterine antigen introduction results in a lymphocytes premature exit from thymus, the amount of which increases in the epithelium of bowels mucous. In particular cases PNA+ - lymphocytes are immunologically immature. Their migration in mucous and submucous membrane of small and large intestines results in the acceleration of rates organ growth, stimulating development and functional activity of epithelium of mucous, fybroblasts and fybrocytes in submucous.
Keywords: клубова кишка; ободова кишка; слизова оболонка; підслизова основа; PNA+ - лімфоцити; подвздошная кишка; ободочная кишка; слизистая оболочка; подслизистая основа; PNA+ - лимфоциты; iliac bowel; large intestine; mucous membrane; submucous basis; PNA+ lymphocytes