Качество жизни у пациентов после регрессии неходжкинских лимфом - Самура, Б. Б.; Сыволап, В. В.; Сиволап, Віталій Вікторович; Samura, B. B.; Syvolap, V. V.; Самура, Борис Борисович (Запорізький державний медичний університет, 2015)
С целью сравнительного изучения качества жизни пациентов с регрессией неходжкинских лимфом с учетом демографических, клинических, психосоциальных факторов риска неблагоприятного прогноза в зависимости от возникновения кардиоваскулярных событий обследовали 89 пациентов. Все больные получили опросники SF-36 и QOL-CS, из них 82 (92,1%) ответили на вопросы и включены в исследование. Стандартные параметры качества жизни, клинические проявления и перенесенное лечение лимфомы, демографические показатели оценивали с помощью линейной регрессии для идентификации факторов, влияющих на качество жизни. На протяжении 1 года у 21 (25,6%) пациента установили 53 кардиоваскулярных события. Эти больные отмечали значительно худшее психологическое функционирование, ухудшение общего здоровья и жизнеспособности, снижение качества жизни. Перенесенная химиотерапия также была связана с ухудшением качества жизни. Статистическая значимость различий достигнута только при использовании опросника QOL-CS. Это свидетельствует, что общее состояние здоровья, жизнеспособности у пациентов с регрессией неходжкинских лимфом существенно ухудшается после возникновении кардиоваскулярных событий. З метою порівняльного вивчення якості життя пацієнтів із регресією неходжкінських лімфом, враховуючи демографічні, клінічні, психосоціальні фактори ризику несприятливого прогнозу залежно від виникнення кардіоваскулярних подій, обстежили 89 пацієнтів. Усі хворі отримали опитувальники SP-36 і QOL-CS, із них 82 (92,1%) відповіли на питання і залучені в дослідження. Стандартні параметри якості життя, клінічні прояви і попереднє лікування лімфоми, демографічні показники оцінювали за допомогою лінійної регресії для ідентифікації факторів, які впливають на якість життя. Протягом 1 року у 21 (25,6%) пацієнта виявили 53 кардіоваскулярні події. Ці хворі відзначали суттєво гірше психологічне функціонування, погіршення загального здоров’я і життєспроможності, зниження якості життя. Попередня хіміотерапія також була пов’язана з погіршенням якості життя. Статистична значущість цих відмінностей досягнута тільки при використанні опитувальника QOL-CS. Це свідчить, що загальний стан здоров’я, життєздатності у пацієнтів з регресією неходжкінських лімфом суттєво погіршується після виникнення кардіоваскулярних подій. Aim. Little is known about change in quality of life among lymphoma survivors. We examined change over time in quality of life among long-term survivors of non-Hodgkin lymphoma and identifi ed demographic, clinical and psychosocial risk factors for poor outcomes depending on the appearance of cardiovascular events. Methods and results. Fifty three cumulative clinical events occurred in 21 (25.6%) patients. Patients who had cardiovascular events reported signifi cantly worse psychological well-being, general health, less vitality and health-related quality of life than patients who had not cardiovascular events. Chemotherapy was associated with quality of lives outcomes. Patients who were not diagnosed with cardiovascular events reported better social well-being than patients who were diagnosed with cardiovascular events. The observed differences in quality of life were signifi cant only when they were measured with the QOL-CS, and not with the SF-36. Conclusion. The general health perceptions and vitality levels of non-Hodgkin lymphoma survivors with cardiovascular events remained signifi cantly lower than those of patients without cardiovascular events.
Якість життя у пацієнтів після регресії неходжкінських лімфом
Quality of life among non-hodgkin lymphoma survivors
Keywords: качество жизни; неходжкинская лимфома; выживание; прогноз; якість життя; неходжкінська лімфома; виживання; прогноз; Quality of Life; Non-Hodgkin Lymphoma; Survival; Prognosis