Психоемоційні розлади у дітей, асоційовані з бронхіальною астмою - Плохушко, Роман Вікторович; Войтович, Ж. О.; Плохушко, Р. В.; Plohushko, R. V.; Voitovich, Zh. O. (Харківська медична академія післядипломної освіти, 2020)
Мета даного огляду полягає у висвітленні сучасного стану проблеми взаємозв’язку психоемоційних процесів із виникненням, перебігом та лікуванням бронхіальної астми. Проаналізовано та узагальнено актуальні дослідження вітчизняних та зарубіжних авторів. Бронхіальна астма розглядається дослідниками як психосоматичне захворювання. Сформульовано характерний психоневрологічний статус дітей з хронічним обструктивним синдромом та показана залежність психоемоційних змін від рівня контролю бронхіальної астми. Висловлено важливість подальшого вивчення психопатогенезу емоційних порушень, асоційованих із бронхіальною астмою, з метою розробки більш ефективних методів терапії цих станів. Цель данного обзора заключается в освещении современного состояния проблемы взаимосвязи психоэмоциональных процессов с возникновением, течением и лечением бронхиальной астмы. Проанализированы и обобщены актуальные исследования отечественных и зарубежных авторов. Бронхиальная астма рассматривается исследователями как психосоматическое заболевание. Сформулировано характерный психоневрологический статус детей с хроническим обструктивным синдромом и показана зависимость психоэмоциональных изменений от уровня контроля бронхиальной астмы. Высказана важность дальнейшего изучения психопатогенеза эмоциональных нарушений, ассоциированных с бронхиальной астмой, с целью разработки более эффективных методов терапии этих состояний. The purpose of this review is to highlight the present state of the problem of interconnection of psycho-emotional processes with the onset, clinical course and treatment of bronchial asthma. The current researches of domestic and foreign authors is analyzed and summarized. Bronchial asthma is considered by researchers as a psychosomatic disease. The characteristic psychoneural status of children with chronic obstructive syndrome is formulated and the dependence of psycho-emotional changes on the level of bronchial asthma control is shown. The importance of further study of the psychopathogenesis of emotional disorders associated with bronchial asthma is stated in order to develop more effective methods of therapy for these conditions.
Психоэмоциональные расстройства у детей, ассоциированные с бронхиальной астмой
Psychoemotional disorders in children associated with bronchial asthma
Keywords: бронхіальна астма; діти; психоемоційні порушення; психопатогенез; бронхиальная астма; дети; психоэмоциональные нарушения; психопатогенез; bronchial asthma; children; psycho-emotional disorders; psychopathogenesis