Визначення та аналіз експресії генів, що беруть участь у метаболізмі глюкози, за умов розвитку експериментального діабету дексаметазонового типу (цукрового діабету 2 типу) - Іваненко, Тарас Васильович; Винокурова, А. В.; Ivanenko, T. V.; Vynokurova, A. V. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – визначення й аналіз панелі генів, що беруть участь у метаболізмі глюкози, за умов розвитку експериментального цукрового діабету 2 типу. Матеріали і методи. Аналіз експресії генів, що беруть участь у метаболізмі глюкози, здійснили за допомогою методу полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР) зі зворотною транскрипцією в режимі реального часу CFX-96 Touch™ (Bio-Rad, США) за допомогою набору RT2Profiler™ PCR Array Rat Diabetes (QIAGEN, Німеччина). Результати. За результатами ПЛР дослідження, активність генів, що беруть участь у метаболізмі глюкози, поділили так: G6pc, Gpd1 – гени з високою експресією порівняно з контрольною групою тварин; Ace, Acly, Foxg1, Foxp3, Gcgr, Gck, Gsk3b, Hmox1, Pygl, Snap23, Snap25 – гени з низькою експресією порівняно з контролем; Cebpa, Dpp4, Sell – гени, в яких не виявлено змін у зразках щодо контрольної групи тварин; експресію генів Ccr2, Fbp1, Gcg не виявлено. Висновки. Розвиток дексаметазонового діабету 2 типу достовірно (ΔΔCт <30) підвищує експресію генів Gpd1 у 8 разів, G6pc – вдвічі порівняно з контрольною групою тварин. При розвитку дексаметазонового діабету 2 типу вірогідно (ΔΔCт <30) низьку експресію мали гени Gsk3b та Hmox1 – в 17 разів; Pygl – в 11; Foxg1 в 7; Gck – в 6; Ace та Foxp3 – в 4 рази; Acly – втричі; Gcgr, Snap23, Snap25 – вдвічі щодо контрольної групи тварин. Експресію генів Ccr2, Fbp1, Gcg при розвитку дексаметазонового діабету 2 типу не виявлено. The aim of the work: identification and analysis of genes panel, involved in glucose metabolism under the conditions of the development of experimental type 2 diabetes. Materials and methods. Analysis of the gene expression, involved in glucose metabolism was performed using the real-time reverse transcription polymerase chain reaction method CFX-96 Touch™ (Bio-Rad, USA) using the RT2Profiler™ PCR Array Rat Diabetes kit (QIAGEN, Germany). Results. Based on the results of the PCR study, the activity of the studied genes involved in glucose metabolism can be divided as follows: G6pc, Gpd1 – genes with high expression compared to the control group of animals; Ace, Acly, Foxg1, Foxp3, Gcgr, Gck, Gsk3b, Hmox1, Pygl, Snap23, Snap25 – genes with low expression compared to the control group of animals; Cebpa, Dpp4, Sell – genes in which no changes were detected in the samples in relation to the control group of animals; Ccr2, Fbp1, Gcg – genes, whose expression was not detected. Conclusions. The development of dexamethasone type 2 diabetes significantly (where ΔΔCt <30) increases the expression of Gpd1 genes by 8 times and G6pc by 2 times compared to the control group of animals. During the development of type 2 dexamethasone diabetes, significantly (where ΔΔCt <30) the Gsk3b and Hmox1 genes had a 17-fold low expression; Pygl at 11; Foxg1 in 7; Gck in 6; Ace and Foxp3 in 4; Acly in 3; Gcgr, Snap23, Snap25 in 2 times compared to the control group of animals. The expression of Ccr2, Fbp1, Gcg genes during the development of type 2 dexamethasone diabetes was not detected.
Determination and analysis of gene expression involved in glucose metabolism under the conditions of the development of experimental diabetes of dexamethasone type (type 2 diabetes)
Іваненко Т. В. - ORCID ID: 0000-0001-6617-5178; Винокурова А. В. - ORCID ID: 0009-0008-5380-6071.
Keywords: підшлункова залоза; цукровий діабет; гени; інсулін; інсулінорезистентність; лабораторна діагностика; pancreas; diabetes; genes; insulin; insulin resistance; laboratory diagnosis