Взаємозв’язок гіповітамінозу «д» та інсулінорезистентності у хворих на ішемічну хворобу серця в поєднанні з метаболічним синдромом - Орловський, В. Ф.; Гордіна, М. А.; Орловский, В. Ф.; Гордина, М. А.; Orlovsky, V. F.; Hordina, M. A. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Досліджено рівень вітаміну Д (25(ОН)Д), показники вуглеводного обміну та розраховано індекси резистентності та чутливості до інсуліну у 135 хворих на ішемічну хворобу серця, стабільну стенокардію напруження ІІ–ІІІ ФК. Залежно від наявності метаболічного синдрому хворих розподілено на дві групи. Встановлено, що пацієнти з ішемічною хворобою серця, асоційованою з метаболічним синдромом, мають достовірно більш виражений гіповітаміноз Д (р<0,001), концентрація 25(ОН)Д склала 43,8±1,82 нмоль/л. У всіх хворих на ішемічну хворобу серця виявлено достовірний кореляційний зв’язок між рівнем 25(ОН)Д і вмістом глюкози натще, базальною концентрацією інсуліну, індексами НОМА-IR, QUCKI та НОМА%S (р<0,001), а у коморбідних пацієнтів цей зв’язок є тіснішим. Хворі з найбільш вираженим гіповітамінозом Д мають вищі показники глікемії, вмісту інсуліну натще, індекс НОМА-IR та нижчі індекси QUCKI та НОМА%S порівняно з хворими, які мають найвищий рівень 25(ОН)Д (р<0,001). Исследован уровень витамина Д (25(ОН)Д), показатели углеводного обмена и рассчитаны индексы резистентности и чувствительности к инсулину у 135 больных ишемической болезнью сердца, стабильной стенокардией напряжения II–III ФК. В зависимости от наличия метаболического синдрома, больные разделены на две группы. Установлено, что пациенты с ишемической болезнью сердца, ассоциированной с метаболическим синдромом, имеют достоверно более выраженный гиповитаминоз Д (р<0,001), средняя концентрация 25(ОН)Д составила 43,8±1,82 нмоль/л. У всех больных ишемической болезнью сердца обнаружена достоверная корреляционная связь между уровнем 25(ОН)Д и содержанием глюкозы натощак, базальной концентрацией инсулина, индексами НОМА-IR, QUCKI и НОМА%S (р <0,001), а у коморбидных пациентов эта связь более тесная. Больные с наиболее выраженным гиповитаминозом Д имеют высокие показатели гликемии, содержания инсулина натощак, индекс НОМА-IR и низкий индекс QUCKI по сравнению с больными, имеющими высокий уровень 25(ОН)Д (р <0,001). The level of vitamin D (25(OH)D), carbohydrate metabolism and calculated insulin resistance and insulin sensitivity indexes were investigated in 135 patients with coronary heart disease (CHD), stable angina class II-III, which were divided into two groups according to the presence of metabolic syndrome (MS). It was established that patients with CHD associated with MS had signifi cantly more pronounced hypovitaminosis D (p<0.001), the average concentration of 25(OH)D was 43,8 ± 1,82 nmol/l. All patients with CHD had signifi cant correlation between the level of 25(OH)D and fasting glucose, basal concentrations of insulin, indexes HOMA-IR, QUCKI and HOMA%S (p<0.001). Patients with CHD in association with MS had more close correlation between these indicators. Patients with lowest vitamin D status have high levels of blood glucose, fasting insulin, HOMA-IR, lower QUCKI compared with data of the patients with high levels of 25(OH)D (p<0.001).
Взаимосвязь гиповитаминоза «Д» и инсулинорезистентности у больных ишемической болезнью сердца в сочетании с метаболическим синдромом
Relationship of hypovitaminosis D and insulin resistance in patients with coronary heart disease and metabolic syndrome
Keywords: вітамін Д; кальцитріол; інсулінорезистентність; НОМА; ішемічна хвороба серця; метаболічний синдром; витамин Д; кальцитриол; инсулинорезистентность; ишемическая болезнь сердца; метаболический синдром; vitamin D; calcitriol; insulin resistance; coronary heart disease; CHD; metabolic syndrome