Загальні засади та особливості здійснення антикорупційної діяльності в закладах вищої та післядипломної освіти, що готують фахівців у сфері охорони здоров’я - Аніщенко, Михайло Анатолійович; Anishchenko, M. A. (КПУ, 2019)
У статті проаналізовано нормативно-правову базу, що регламентує здійснення антикорупційної діяльності в закладах вищої та післядипломної освіти, що готують фахівців у сфері охорони здоров’я, визначено загальні засади та особливості здійснення такої діяльності, встановлено суб’єктів, на яких поширюється дія Закону України «Про запобігання корупції» та які підлягають юридичній відповідальності за корупційні правопорушення, окреслено основні напрями антикорупційної діяльності у вищезазначених закладах вищої та післядипломної освіти. Ефективне здійснення державної політики подолання корупції у сфері охорони здоров’я неможливе без ефективної роботи з питань запобігання, виявлення та протидії корупції в закладах вищої освіти, що готують фахівців у сфері охорони здоров’я. Дане питання є принциповим та важливим аспектом антикорупційної діяльності у сфері охорони здоров’я, адже у відомчих закладах вищої та післядипломної освіти Міністерства охорони здоров’я України зосереджено потужний кадровий потенціал фахівців медицини та фармації найвищої кваліфікації, вони є науковими центрами розвитку інноваційної медико-фармацевтичної думки в Україні (наукові розробки науково-педагогічних працівників названих навчальних закладів стосуються в тому числі етико-деонтологічних аспектів медицини та фармації), зазначені заклади вищої та післядипломної освіти мають потужні клінічні бази, що надають або беруть участь у наданні медичної допомоги населенню. А головне, у середовищі вищих та післядипломних закладів медичної та фармацевтичної освіти під впливом освітнього процесу формується багатогранна особистість майбутнього лікаря та провізора, зароджуються та проходять процес становлення морально-етичні принципи цих особистостей, виховується політична та правова свідомість, культура індивідумів, вибудовується соціокультурне підґрунтя несприйняття корупції на сенситивно-емоційному та раціональному рівнях. Особливістю закладів вищої освіти, що готують фахівців у сфері охорони здоров’я в контексті антикорупційної діяльності, на відміну від інших закладів вищої освіти, полягає також і в тому, що антикорупційна діяльність у даному випадку детермінується, крім загальних, особливими соціальними регуляторами, такими як: біоетика, медична та фармацевтична деонтологія, медичне та фармацевтичне право. The article analyzes the regulatory framework governing the implementation of anti-corruption activities in institutions of higher and postgraduate education, training specialists in the field of healthcare, defines the general provisions and features of such activities, identifies the subjects covered by the Law of Ukraine “On Prevention of Corruption” and the subject legal responsibility for corruption offenses, outlines the main areas of anti-corruption activities and the aforementioned institutions of higher and postgraduate education. Effective implementation of the state policy of overcoming corruption in the healthcare sector is impossible without effective work on the prevention, detection and combating corruption in higher education institutions that train healthcare professionals. This issue is a fundamental and important aspect of anti-corruption activities in the field of health care, because in the departmental institutions of higher and postgraduate education of the Ministry of Health of Ukraine the powerful human resources of highly qualified specialists in medicine and pharmacy are concentrated, they are scientific centers for the development of innovative medical and pharmaceutical thought in Ukraine (scientific developments scientific and pedagogical workers of these educational institutions concern, including ethical and deontological their aspects of medicine and pharmacy), these institutions of higher and postgraduate education have powerful clinical facilities that provide or participate in the provision of medical care to the population. And most importantly, in the environment of higher and postgraduate institutions of medical and pharmaceutical education, under the influence of the educational process, the multifaceted personality of the future doctor and pharmacist is formed, the moral and ethical principles of these personalities are born and go through, the political and legal consciousness, the culture of individuals are educated, the sociocultural foundation of rejection is built corruption on sensory-emotional and rational levels. A feature of higher education institutions that train healthcare specialists in the context of anti-corruption activities, unlike other higher education institutions, is also that anti-corruption activities in this case are determined, in addition to general ones, by special social regulators, such as bioethics, medical and pharmaceutical deontology, medical and pharmaceutical law.
General provisions and peculiarities of the implementation of anti-corruption activities in institutions of higher and postgraduate education training professionals in health
Keywords: антикорупційна діяльність; заклади вищої освіти; заклади післядипломної освіти; сфера охорони здоров’я; anti-corruption activities; institutions of higher education; institutions of postgraduate education; sphere of health care