Клініко-біомеханічне обґрунтування показань до застосування імплантатів в знімному зубному протезуванні - Сапальов, Сергій Олександрович; Sapalov, S. O. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Актуальність теми представленого дослідження ґрунтується на значній поширеності повної відсутності зубів серед населення України. Дентальна імплантація дозволила певною мірою вирішити проблему фіксації та стабілізації зубних протезів при повних дефектах нижніх зубних рядів. Поруч з тим, дана методика має низку обмежень та значну вартість. Отже, питання визначення показань до застосування імплантатів при лікуванні хворих з повною відсутністю зубів залишається невирішеним. Вивчення біомеханічних аспектів функціонування знімних конструкцій з урахуванням конфігурації тканин протезного ложа на підставі визначення напружено-деформованих станів із використанням методу кінцевих елементів дозволило нам визначитись з тактикою реабілітації хворих з повною адентією. Мета роботи – підвищення ефективності ортопедичної реабілітації хворих з повною відсутністю зубів шляхом клініко-біомеханічного обґрунтування показань до застосування імплантатів в знімному зубному протезуванні. На першому етапі роботи нами проведено порівняльне дослідження 72 пацієнтів з повною адентією, які користуються традиційними конструкціями повних знімних протезів та 31 – знімними протезами з опорою на імплантати. За результатами оцінки рівня якості життя протезування з опорою на 3 імплантати викликає більше задоволення у хворих, аніж «класичне» повне. Скарги на труднощі при користуванні протезами надавали 30 осіб з повними знімними конструкціями (42,2 %) та лише 4 – з опорою на імплантати (12,5 %). Рівень якості життя у хворих з повними знімними протезами був достовірно нижчим, аніж при імплантації (40,5±4,0 балів проти 30,2±3,4 балів, р<0,05). The relevance of the topic of the presented study is based on the significant prevalence of complete edentulism in Ukraine. Dental implantation has allowed solving the problem of fixation and stabilization of mandible complete dentures to some extent. At the same time, this technique has a number of restrictions and a significant cost. Thus, the question of determining the indications for the use of dental implants in the treatment of edentulous patients remains unresolved. The study of biomechanical aspects of the removable designs’ function has allowed us to determine the rehabilitation tactics of patients with complete adentia, taking into account the configuration of the prosthetic bed by the way of the stressdeformation states learning using the method of final elements. The aim of this work is to increase the effectiveness of prosthetic rehabilitation of edentulous patients by means of clinical and biomechanical substantiation of indications for the use of implants in removable dental prosthetics. At the first stage of our work, we conducted a comparative study of 72 patients with complete adentia who use traditional designs of complete removable dentures and 31 persons who had removable dentures supported on implants. According to the results of the assessment of the quality of life, implantoprosthetics caused more pleasure in patients than the "classic" complete 9 dentures. Complaints about difficulties in using dentures were provided by 30 persons with complete removable dentures (42.2 %) and only 4 – in the cases of supporting on implants (12.5 %). The quality of life in patients with complete removable dentures was reliably lower than after implantation (40.5±4.0 points against 30.2±3.4 points, p<0.05).
Clinical and biomechanical substantiation of indications for the use of implants in removable dental prosthetics
Keywords: повна відсутність зубів; нижня щелепа; рівень якості життя; ефективність протезування; атрофія альвеолярної кістки; дентальна імплантація; повне знімне протезування; напружено-деформовані стани; метод кінцевих елементів; complete edentulism; mandible; quality of life; prosthetic effectiveness; alveolar bone atrophy; dental implantation; complete removable dentures; stress-deformed states; method of final elements