Fluctuations in intraocular pressure and changes in the biomechanical properties of the cornea in the late postoperative period after refractive surgery for myopia and myopic astigmatism - Zavgorodnia, N. G.; Doroshenko, Y. Y.; Завгородня, Наталія Григорівна; Дорошенко, Ю. Ю. (My University, 2024)
The study analyses changes in intraocular pressure (IOP) and corneal biomechanical properties in the late postoperative period after refractive surgery for myopia and myopic astigmatism. It also studied the relationship between IOP level, corneal structural changes, and long-term functional outcomes. After operations such as FEMTO-LASIK and RELEX SMILE, corneal thickness significantly reduces, affecting its biomechanical stability. Reduced corneal thickness and changes in corneal stiffness can cause inaccuracies in IOP measurement by standard methods, which is an important factor in diagnosis. The study found that postoperative IOP fluctuations are associated with individual corneal characteristics, the degree of refractive correction, and the type of surgery performed. The results emphasize the need to use adapted methods for assessing IOP and corneal biomechanical parameters after refractive interventions. This allows for increased efficiency before choosing a method of laser correction and monitoring the patients' condition. The study emphasizes the need for an individualized approach to patients, taking into account changes in corneal biomechanics, to ensure long-term successful results of surgical treatment. Метою дослідження було підвищення якості моніторингу та ведення післяопераційного періоду при рефракційній хірургії міопії та міопічного астигматизму на основі вивчення динаміки коливань ВОТ, показників рогівкового гістерезису та фактору резистентності рогівки. Об’єкт і методи дослідження. Проаналізовано результати оперативного лікування 60 пацієнтів (120 очей) з міопією слабкого та середнього ступеня та міопічним астигматизмом, яким була виконана корекція зору методами Relex SMILE, Femto-LASIK та LASEK у клініці сучасної офтальмології «ВІЗУС» (м. Запоріжжя), що є клінічною базою кафедри офтальмології Запорізького державного медико-фармацевтичного університету. Серед пацієнтів було 26 чоловіків (44%) та 34 жінки (56%) у віці від 19 до 38 років (середній вік 27,28±1,08), які були розподілені на 3 групи в залежності від обраного методу корекції аномалій рефракції. Першу групу склали 25 пацієнтів (50 очей), яким була виконана корекція зору методом RеLЕх SMILE, другу групу – 15 пацієнтів (30 очей), яким була проведена корекція зору методом FEMTO-LASІK, до третьої групи були віднесені 20 пацієнтів (40 очей), яким була проведена корекція зору методом LASЕK. Усім пацієнтам проводились стандартні офтальмологічні обстеження, рефракційна діагностика яка включала оцінку біомеханічних властивостей рогівки і вимірювання внутрішньоочного тиску (ВОТ), проведеного з урахуванням індивідуальних властивостей тканин рогівки на Ocular Response Analyzer (ORA). Результати. Проведені нами дослідження показали, що найменший вплив на показники ВОТ відбувається при використанні технології LASEK. На очах, прооперованих цим методом зниження ВОТ в ранньому післяопераційному періоді відбувалося лише на 9,3%, в той час як, де використовувалися фемтолазерні технології внутрішньоочний тиск знижувався найбільш значимо – на 35,6% при ReLEx SMILE та 17,4% при застосуванні технології FEMTO-LASIK. Висновки. Виконання рефракційних оперативних втручань методами LASEK, FEMTO-LASIK та RеLЕх SMILE супроводжуються зниженням внутрішньо очного тиску в ранньому післяопераційному періоді на 9,3%, 17,4% та 35,6% відповідно, що може бути пов’язано з витонченням рогової оболонки. Найбільші зміни ВОТ при FEMTO-LASIK та RеLЕх SMILE можуть бути зумовлені додатковим впливом вакууму на око при застосуванні вакуумного кільця.
Коливання внутрішньоочного тиску та зміни біомеханічних властивостей рогівки в пізньому післяопераційному періоді після рефракційної хірургії міопії та міопічного астигматизму
Keywords: myopia; myopic astigmatism; intraocular pressure; biomechanical properties of the cornea; refractive surgery; FEMTO-LASIK; RELEX SMILE; LASEK; міопія; міопічний астигматизм; внутрішньоочний тиск; біомеханічні властивості рогівки; рефракційна хірургія