Анализ эффективности высокодозной тамоксифенотерапии в комплексном лечении больных с III-IV стадиями немелкоклеточного рака легкого - Шевченко, А. И.; Каджоян, А. В.; Шевченко, Анатолій Іванович; Каджоян, Артем Валерійович (Запорізький державний медичний університет, 2012)
За допомогою імуногістохімічних методів проаналізовано частоту експресії рецепторів естрогену і прогестерону в пухлинній тканині 30 хворих з недрібноклітинним раком легені, позитивний результат отримано у 1 пацієнтки (3%). Оцінку ефективності високодозної тамоксифенотерапії в комплексному лікуванні здійснено у 45 хворих на недрібноклітинний рак легені III–IV стадій (контрольна група – 39 пацієнтів, які отримали лише хіміотерапію); визначено достовірно кращі результати в досягненні часткового регресу і стабілізації захворювання в досліджуваній групі. С помощью иммуногистохимических методов проанализирована частота экспрессии рецепторов эстрогена и прогестерона в опухолевой ткани 30 больных немелкоклеточным раком легкого, положительный результат получен у 1 пациентки (3%). Оценка эффективности высокодозной тамоксифенотерапии в комплексном лечении проведена у 45 больных немелкоклеточным раком легкого III–IV стадий (контрольная группа – 39 пациентов, получивших только химиотерапию); получены достоверно лучшие результаты в достижении частичного регресса и стабилизации заболевания в исследуемой группе. With the help of immunohistochemcial methods the frequency of estrogen and progesteron expression in tumor tissue of 30 patients with non-small cell lung cancer was analysed, positive result took place in 1 patient (3%). Assessment of efficiency of high dose tamoxifenotherapy in combined treatment was performed in 45 patients with III-IV stages of non-small cell lung cancer (control group – 39 patients received chemotherapy only); the results obtained were significantly better in achieving of partial regression and stabilization of the disease in the study group.
Keywords: недрібноклітинний рак легені; тамоксифен; рецептори; естроген; прогестерон; хіміогормональне лікування; немелкоклеточный рак легкого; тамоксифен; рецепторы; эстроген; прогестерон; химиогормональное лечение; non-small cell lung cancer; tamoxifen; receptors; estrogen; progesteron; chemohormonal treatment