Оглядовий аналіз факторів впливу на рівень фізичної підготовки студентів у сучасному навчальному середовищі - Грекова, Тетяна Анатоліївна; Мельнікова, Ольга Валеріївна; Каджарян, Єлизавета Віталіївна; Крашевський, Артем Володимирович; Hrekova, T. A.; Melnikovа, O. V.; Kadzharian, E. V.; Krashevskyi, A. V. (Х. : НФаУ, 2023)
Сучасні заклади освіти мають бути середою сприяння розвитку ключових компетенцій та самостійності особистості задля спрямовування до вибору відповідної позиції у житті. У цьому сенсі фізична культура стає основним напрямом для формування ініціативної поведінки через виховання навичок здорового способу життя та активної діяльності суспільства. З метою визначення психосоціальних факторів, що сприяють або перешкоджають фізичній активності студентів, для подальшого визначення ролі викладачів і використання отриманих даних в розробці програм підвищення рівня фізичної активності проведено аналіз оригінальних досліджень (2017-2022 роки). Мотивація визнана одним із ключових елементів наполегливих фізичних навантажень і вправ, проте соціальне та культурне середовище, а також статева структура вибіркових популяцій, вважаються факторами, які суттєво впливають на мотиваційний клімат фізичної активності. Наголошується на ключовій ролі викладачів у досягненні студентами самовизначеної мотивації і розвиток власних рухових навичок. Навчальні заняття фізичного виховання розглядаються першорядним елементом підвищення рівня фізичної активності і боротьби з малорухомим способом життя. Елементарне фізичне виховання дозволяє студентам отримати позитивний досвід в освітньому середовищі та покращити їхні міжособистісні стосунки. Currently, educational institutions should be an environment for promoting the development of key competencies and independence in order to guide an individual to choose respective positions in life. This is the idea that physical culture becomes the main direction for the proactive behavior modification through education of healthy lifestyle skills and active social activities. In order to determine psychosocial factors that contribute to or hinder physical activity of students, an analysis of original publications (2017-2022) was conducted to further define the role of teachers and use the obtained data in the development of programs to increase the level of physical activity. Motivation was recognized as one of the key elements of persistent physical activity and exercise, however, the social and cultural environment, as well as the sex structure of sample populations, were considered factors that significantly affect the motivational climate for physical activity. The key role of teachers in self-determined motivation achievement by students and development of their own motor skills was emphasized. Physical education classes were considered an essential element in increasing the level of physical activity and combating a sedentary lifestyle. Elementary physical education allowed students to get a positive experience in an educational environment and improve their interpersonal relationships.
An overview of factors influencing the physical fitness level of students in the current educational environment
Грекова Тетяна Анатоліївна - ORCID ID: 0000-0001-9946-3336; Мельнікова Ольга Валеріївна - ORCID ID: 0000-0002-6807-8440; Каджарян Єлизавета Віталіівна - ORCID ID: 0000-0002-3640-0749; Крашевський Артем Володимирович - ORCID ID: 0000-0001-5998-7151.
Keywords: фізична активність; фізичне виховання; мотиваційний клімат; студенти; physical activity; physical education; motivational climate; students