Дослідження впливу основ-носіїв на біофармацевтичні властивості топічного фармакотерапевтичного засобу з 2-(((3-(2-флуорофеніл)-5-меркапто-4H-1,2,4-триазол-4-іл)іміно) метил)фенолом для лікування мікозу стоп - Притула, Р. Л.; Бушуєва, Інна Володимирівна; Парченко, Володимир Володимирович; Шматенко, О. П.; Prytula, R. L.; Bushueva, I. V.; Parchenko, V. V.; Shmatenko, O. P. (My University, 2025)
Мікоз стоп, відомий як грибкова інфекція стопи, є досить поширеним захворюванням, особливо тих, хто перебуває в умовах бойових дій (як військовослужбовців, так і цивільного населення). Тому розробка нових топічних препаратів може розширити можливості терапії мікозу стоп для пацієнтів із протипоказаннями до системних препаратів. Розробка крему на основі 2-(((3-(2-флуорофеніл)-5-меркапто-4H-1,2,4-триазол-4-іл)іміно)метил) фенолу для лікування та профілактики мікозу стоп є перспективним напрямом фармації. Створення такого топічного препарату розширить арсенал ефективних засобів вітчизняного виробництва, здатних конкурувати з імпортними аналогами. Ця робота має на меті обґрунтування вибору оптимальної основи-носія для топічного фармакотерапевтичного засобу, що містить вищевказану діючу речовину. У дослідженні використовувалися спеціально підібрані основи-носії для місцевого лікарського засобу з протигрибковою активністю. Ці основи були вибрані таким чином, щоб забезпечити максимальну ефективність препарату та мінімізувати ризик побічних ефектів. Основними критеріями вибору були безпека для шкіри, зручність використання та наукове обґрунтування їх властивостей. Проведена серія експериментів мала на меті перевірити стабільність розроблених композицій. Усі зразки, виготовлені за ідентичних умов, пройшли випробування на стійкість до розшарування під впливом температур і відцентрових сил. Результати показали, що композиції зберігають свої властивості та не розшаровуються за таких умов, що дає можливість перейти до наступного етапу розробки. Дослідження показали, що для кращого вивільнення діючої речовини найбільш підходящою є емульсійна основа типу «олія/вода». Mycosis of the foot, known as a fungal infection of the foot, is a fairly common disease, especially those who are in combat (both servicemen and civilians). Therefore, the development of new topic drugs can expand the possibility of therapy of foot mycosis for patients with contraindications to systemic drugs. Development of cream on the basis of 2-(((3-(2-fluorophenyl)-of pharmacy. The creation of such a topic drug will expand the arsenal of effective means of domestic production capable of competing with imported counterparts. This work aims to justify the choice of the optimal base – the carrier for the topical pharmacotherapeutic agent containing the above active substance. The study used specially selected bases for a local drug with antifungal activity. These basics were selected in such a way as to maximize the effectiveness of the drug and minimize the risk of side effects. The main selection criteria were safety for the skin, convenience of use and scientific substantiation of their properties. A series of experiments was intended to check the stability of the developed compositions. All samples made under identical conditions have been tested for stratification resistance under the influence of temperatures and centrifugal forces. The results showed that the compositions retain their properties and do not stratify under such conditions, which allows you to move to the next stage of development. Studies have shown that for better release of the active substance, the most suitable is the emulsion basis of the type “oil/water”.
Study of the influence of carrier bases on the biopharmaceutical properties of the topical pharmacotherapeutic product with 2-(((3-(2-fluorophenyl)- 5-mercapto-4h-1,2,4-triazole-4-yl)imino)methyl)phenol for dermatological help
Keywords: мікоз стоп; м`яка лікарська форма; крем; дерматологічна допомога; 2-(((3-(2-флуорофеніл)-5- меркапто-4H-1,2,4-триазол-4-іл)іміно)метил)фенол; біофармацевтичні властивості; допоміжні речовини; foot mycosis; soft dosage form; cream; dermatological aid; 2-(((3-(2-fluorophenyl)-5-mercapto-4h-1,2,4- triazole-4-yl)imino)methyl)phenol; biopharmaceutical properties; excipients