Оцінка нейрогуморального статусу в процесі лікування хворих на гіпертонічну хворобу, які постійно проживають в урбанізованому регіоні - Кривенко, Віталій Іванович; Гріненко, Тетяна Юріївна; Krivenko, V. I.; Grinenko, T. Yu. (Запорізький державний медичний університет, 2008)
У роботі досліджено нейрогуморальний статус хворих на гіпертонічну хворобу II стадії, які постійно мешкають в урбанізованому регіоні, з визначенням параметрів варіабельності серцевого ритму, концентрації кортизолу та альдостерону сироватці крові. Встановлено, що у цих пацієнтів на фоні лікування має місце неоднорідність адаптаційно-регуляторних процесів у відповідь на вплив антропогенного навантаження. Для підвищення резервів адаптаційних можливостей організму таким хворим доцільно призначати комбіновану гіпотензивну терапію одночасно з курсом метаболічних препаратів. Neurohumoral status of patients with essential hypertension of the II stage, which constantly lives in the urbanized region, was studied in work with determination of parameters of heart rhythm variety, concentration of cortisol and aldosterone in plasma serum. It was shown that at these patients on background treatment heterogeneity of adaptation-regulator processes in reply to influencing of the anthropogenic loading takes place. It is expediently to administrate the combined hypotensive therapy simultaneously with the course of metabolic drugs for the increasing of organism's adaptation possibilities.
Neurohumoral status estimation during the treatment of patients with essential hypertension, which constantly live in the urbanized region
Keywords: варіабельність серцевого ритму; кортизол; альдостерон; heart rhythm varietycortisol; aldosterone