Кількісне визначення 4-((5-(децилтіо)-4-метил-4-Н-1,2,4-триазол-3-іл)метил)морфоліну в м’якій лікарській формі спектрофотометричним методом - Хоменко, К. В.; Мєдвєдєва, Катерина Павлівна; Бушуєва, Інна Володимирівна; Васюк, Світлана Олександрівна; Полова, Ж. М.; Khomenko, K. V.; Medvedeva, K. P.; Bushueva, I. V.; Vasyuk, S. О.; Polova, Zh. M. (My University, 2023)
Синтетичні біологічно активні сполуки є активними фармацевтичними інгредієнтами різних лікарських препаратів, які широко використовують як у гуманній, так і у ветеринарній медицині. Актуальним на сьогодні залишаються питання створення нових ефективних протимікробних та протигрибкових ліків. Цей факт має аргументоване пояснення у зв’язку зі збільшенням інфекційних захворювань мікробної та грибкової етіології та постійно зростаючою резистентністю мікроорганізмів та грибів до різних лікарських препаратів. Формат подальшого дослідження складався зі створення та спектрофотометричного дослідження лікарської форми – мазі. Метою роботи стало розроблення та валідація нової спектрофотометричної методики кількісного визначення 4-((5-(децилтіо)-4-метил-4-Н-1,2,4-триазол-3-іл)метил)морфоліну у 7%-й мазі за власним поглинанням. На етапі розроблення методики кількісного визначення розчинник підбирали, керуючись даними щодо розчинності діючої речовини. Відповідно до наданих даних, 4-((5-(децилтіо)-4-метил-4-Н-1,2,4-триазол-3-іл)метил)морфолін є нерозчинним у воді, але розчиняється в етанолі, метанолі, ізопропанолі, діоксані, диметилсульфоксиді. Етанол було обрано як найбільш доступний та менш токсичний розчинник для розроблення цієїї методики. 4-((5-(децилтіо)-4-метил-4-Н-1,2,4-триазол-3-іл)метил)морфолін, розчинений в етанолі, вводять у мазеву основу у вигляді розчину. Кількісний вміст визначуваних речовин, які підлягають хімічному контролю, в м’яких лікарських засобах має бути від 90% до 110% від номінального вмісту. Виходячи з цього, можна визначити максимально припустиму невизначеність аналізу, що становить 3,20. У ході процедури було визначено основні валідаційні характеристики – лінійність, прецизійність, правильність, робасність. Таким чином, розроблено нову чутливу, економічну та просту у виконанні спектрофотометричну методику кількісного визначення 4-((5-(децилтіо)-4-метил-4-Н-1,2,4-триазол-3-іл)метил)морфоліну в м’якому лікарському засобі для зовнішнього застосування (7%-й мазі) за власним поглинанням. За основними валідаційними характеристиками (лінійність, прецизійність, правильність та робасність) запропонована методика валідна та відповідає вимогам Державної фармакопеї України. Synthetic biologically active compounds are the active pharmaceutical ingredients of various dosage forms that are widely used in both human and veterinary medicine. Nowadays the development of new effective antimicrobial and antifungal drugs remains a actual problem. This fact has a reasoned explanation in connection with the increase in infectious diseases of microbial and fungal etiology and the ever-growing resistance of microorganisms and fungi to various drugs. The aim of this research was to develop and validate a new spectrophotometric method for the quantitative determination of 4-((5-(decylthio)-4-methyl-4-H-1,2,4-triazol-3-yl)methyl)morpholine in 7% ointment by intrinsic absorption. At the stage of development of the quantitative determination method, the solvent was selected based on the solubility of the active substance. According to the data provided, 4-((5-(decylthio)-4-methyl-4-H-1,2,4-triazol-3-yl)methyl)morpholine is insoluble in water, but soluble in ethanol, methanol, isopropanol, dioxane, and dimethyl sulfoxide. Ethanol was chosen as the most accessible and less toxic solvent for the development of this method. Studied 4-((5-(decylthio)-4-methyl-4-H-1,2,4-triazol-3-yl)methyl)morpholine dissolved in ethanol is introduced into the ointment base as a solution. The quantitative content of substances subject to chemical control in soft dosage forms should be between 90% and 110% of the nominal content. On this basis, the maximum permitted analytical uncertainty can be determined, which is 3.20. During the procedure the main validation characteristics were determined, such as: linearity, precision, accuracy and robustness. Thus, a new sensitive, economical and easy-to-use spectrophotometric method for the quantitative determination of 4-((5-(decylthio)-4-methyl-4-H-1,2,4-triazol-3-yl)methyl)morpholine in a soft dosage form for external use (7% ointment) by the intrinsic absorption method was developed. According to the main validation characteristics (linearity, precision, accuracy and robustness), the proposed method is valid and meets the requirements of the State Pharmacopoeia of Ukraine.
Quantitative determination of 4-((5-(decylthio)-4-methyl-4-H-1,2,4-triazol-3-yl)methyl)morpholine in the soft medicinal form by spectrophotometric method
Мєдвєдєва К. П. - https://orcid.org/0000-0001-7260-5728), Бушуєва І. В. - https://orcid.org/0000-0002-5336-3900), Васюк С. О. - https://orcid.org/0000-0002-1569-9374).
Keywords: спектрофотометрія; валідаційні характеристики; лікарська форма; мазь; 4-((5- (децилтіо)-4-метил-4-Н-1,2,4-триазол-3-іл)метил)морфолін; spectrophotometry; validation characteristics; dosage form; ointment; 4-((5-(decylthio)-4-methyl-4-H-1,2,4-triazol-3-yl)methyl)morpholine