Патологічні поведінкові патерни, пов’язані з мережею інтернет, у осіб, що вживають психоактивні речовини - Столяренко, Андрій Миколайович; Stolyarenko, A. M. (My University, 2019)
Залученість осіб, що вживають психоактивні речовини в інтернет-користування, накладає на них певні поведінкові зміни. Поєднання психопатологічного предиспозиційного фону у вигляді емоційно-вольових порушень з феноменами, властивими поглибленому використанню мережі Інтернет, зумовлює розвиток у осіб досліджуваної групи специфічних поведінкових патернів, пов’язаних з інтернет-користуванням. Мета дослідження – дослідити і систематизувати патологічні поведінкові патерни, пов’язані з мережею Інтернет, у осіб, що вживають психоактивні речовини. Матеріал і методи дослідження. Для реалізації поставленої мети дослідження було проведено контент-аналіз наукової літератури та матеріалів ЗМІ, а також обстежено 34 людини з психічними та поведінковими розладами внаслідок вживання психоактивних речовин (F19.2). В результаті дослідження виділені і описані п’ять патологічних поведінкових патернів, пов’язаних з мережею Інтернет у осіб, що вживають психоактивні речовини: редукція offline комунікації і надання переваги online дозвіллю, висвітлення у мережі Інтеренет власних асоціальних вчинків, зміна адиктивної пошукової активності з offline середовища на мережу Інтернет, аутоіндукування крайніх перепадів настрою за допомогою інтернет-контенту та індукування інтернет-контентом крайніх варіантів поведінки. Висновки. Інтернет-користування здатне приводити до специфічної патологічної модифікації поведінки осіб, що вживають психоактивні речовини. Виявлені поведінкові патерни можуть зумовлювати наростання соціальної дезадаптації і виступати потенціюючим і підтримуючим фактором наркотизації. The involvement of people who use psychoactive substances in Internet use imposes certain behavioral changes on them. The combination of the psychopathological predispositional background in the form of emotional-volitional disorders with the phenomena inherent in the in-depth use of the Internet determines the development of specific behavioral patterns associated with Internet use in individuals of the studied group. The purpose of the study is to investigate and systematize pathological behavioral patterns associated with the Internet in people who use psychoactive substances. Material and research methods. To achieve the goal of the study, a content analysis of scientific literature and media materials was carried out, and 34 people with mental and behavioral disorders due to the use of psychoactive substances were examined (F19.2). As a result of the study, five pathological behavioral patterns associated with the Internet in individuals who use psychoactive substances were identified and described: reduction of offline communication and preference for online leisure, Internet coverage of one’s own asocial actions, change of addictive search activity from offline environment to the Internet, auto-induction of extreme drops moods with Internet content and Internet content inducing extreme behaviors. Conclusions. Internet use can lead to a specific pathological modification of the behavior of people who use psychoactive substances. Identified behavioral patterns can cause an increase in social maladaptation and act as a potentiating and supporting factor in anesthesia.
Pathological behavioral patterns related to the internet in a person who use psychoactive substances
Keywords: Інтернет; інтернет-користування; інтернет-залежність; залежність від психоактивних речовин; поведінкові патерни; Internet; Internet use; Internet addiction; addiction to psychoactive substances; behavioral patterns