Эффектность или эффективность в терапии остеоартрита – что предпочесть? - Рекалов, Д. Г.; Самура, Б. Б.; Кулинич, Р. Л.; Красько, Микола Петрович; Каргальская, Н. И.; Брылева, В. В.; Каргальська, Н. І.; Брильова, В. В.; Rekalov, D. G.; Samura, B. B.; Kulinich, R. L.; Kras’ko, M. P.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Эффективность комбинированной терапии (глюкозамина сульфатом, хондроитина сульфатом) и ибупрофена изучали в сравнении с «классическим» нестероидным противовоспалительным препаратом первой линии ацетаминофеном для пациентов с остеоартритом коленного сустава. Установлено, что применение комбинации глюкозамина сульфата, хондроитина сульфата и ибупрофена в стандартных дозировках не только позволяет получить быструю положительную динамику относительно анальгетического эффекта, функциональных показателей у этой категории пациентов, но и прогнозировать аналогичные результаты на последующих этапах, а также в старших возрастных группах с высоким профилем безопасности. Ефективність комбінованої терапії (глюкозаміну сульфатом, хондроїтину сульфатом) та ібупрофену вивчали у порівнянні з «класичним» нестероїдним протизапальним препаратом першої лінії ацетамінофеном для пацієнтів з остеоартритом колінного суглоба. Встановлено, що застосування комбінації глюкозаміну сульфату, хондроїтину сульфату й ібупрофену в стандартних дозах не тільки дозволяє отримати швидку позитивну динаміку щодо аналгетичного ефекту, функціональних показників у цієї категорії пацієнтів, але й прогнозувати аналогічні результати на наступних етапах, а також у старших вікових групах із високим профілем безпеки. Effi ciency of the therapy by the combination of SYSADOA (Glucosamine sulfate (GS), Chondroitin sulfate (CS)) and “classic” NSAID – ibuprofen (IN) was studied as compared with a well-known fi rst-line therapy NSAID – acetaminophen (AN) in treatment of patients with knee osteoarthritis. It was set that application of glucosamine sulfate, chondroitin sulfate and ibuprofen in a standard dose does not only allows to obtain a rapid positive dynamics in regarding to a pain syndrome, joint stiffness in this category of patients but also to forecast similar results on subsequent stages. Effi ciency of glucosamine sulfate, chondroitin sulfate and ibuprofen combination was set in the patients of senior age-dependent group, and also with high type of safety.
Ефектність або ефективність у терапії остеоартриту – що обрати?
Showiness or effi ciency in osteoarthritis therapy: what to choose?
Keywords: остеоартрит; хондроитина сульфат; глюкозамина сульфат; нестероидные противовоспалительные препараты; нестероидные противовоспалительные препараты; хондроїтину сульфат; глюкозаміну сульфат; нестероїдні протизапальні препарати; osteoarthritis; chondroitin sulfate; glucosamine sulfate; NSAIDs