Вплив поверхні, модифікованої наночастинами срібла, на запальний компонент інтрагінгівальної періімплантатної зони - Максимов, Д. Я.; Міщенко, Олег Миколайович; Maksymov, D. Ya.; Mishchenko, O. M. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2023)
Мета роботи – оцінити інтенсивність запального компонента ясен у навколоімплантатній зоні шляхом вивчення кровоточивості слизової в ділянці імплантата за індексом papilla bleeding index (PBI) при використанні формувачів ясен із поверхнею, що модифікована наночастинами срібла (AgNP). Матеріали та методи. У дослідженні взяли участь 40 пацієнтів, які проходили реабілітацію щодо вторинної часткової адентії методом дентальної імплантації. Пацієнтів поділили на 2 групи: 20 особам із першої групи встановили формувачі ясен із поверхнею, що модифікована методом плазмової електрооксидації та допована AgNP; 20 обстеженим із другої групи встановлено стандартні формувачі ясен використовуваної імплантаційної системи з полірованою поверхнею. Осіб контрольної групи залучили для визначення референтних параметрів. Отже, загалом залучено 60 осіб. Ступінь кровоточивості визначили за PBI, товщину слизової оболонки оцінили, використавши ендодонтичний ример. Результати. За рівнем кровоточивості 0 між групами 1 і 2 не було статистично значущої різниці, проте група дослідження суттєво відрізнялася від групи контролю (р < 0,001). За рівнем кровоточивості 3 між групами 1 і 2 виявили статистично значущу різницю (12,7 % проти 48,5 %, р < 0,001), крім того, показники, що встановили у групі дослідження, вірогідно відрізнялися від параметрів у групі контролю (р = 0,019). Це можна пояснити тим, що вимірювання здійснили безпосередньо з ранової поверхні, а показники порівняли для розуміння загальної картини запалення. Рівень кровоточивості 4 не встановили в жодного пацієнта групи дослідження, а в групі порівняння зафіксовано 19,2 % випадків (р < 0,001). Отже, ефективним вважаємо використання антибактеріальної дії наночастин срібла для зменшення запального компонента ясен у навколоімплантатній зоні. Aim: to evaluate the intensity of the gingival inflammatory component in the peri-implant area by studying the mucous membrane bleeding in the implant area according to the papilla bleeding index (PBI), when using healing abutments with a surface modified with silver nanoparticles (AgNP). Materials and methods. 40 patients undergoing rehabilitation for secondary partial adentia by the method of dental implantation were enrolled in the study and divided into 2 groups: Group 1 (20 patients) – healing abutments with the surface modified by the method of plasma electrooxidation and AgNP-doped were fixed; Group 2 (20 patients) – standard healing abutments of the implant system used with a polished surface were fixed. The control group (20 patients) – to determine reference values. A total of 60 patients were involved in the study. The degree of bleeding was measured according to the PBI. The mucous membrane thickness was assessed using an endodontic reamer. Results. There was no statistically significant difference in bleeding level 0 between Groups 1 and 2, but the study group was significantly different from the control group (p < 0.001). According to the bleeding level 3, there was a statistically significant difference between Groups 1 and 2, the study group was (12.7 %) versus 48.5 % (p < 0.001). In addition, the study group was significantly different from the control group (p = 0.019), but this was due to the fact that the measurements were taken directly from the wound surface and the comparison was made to understand inflammatory manifestations as a whole. According to bleeding level 4, there were no patients with this level in the study group, but in the comparison group there were 19.2 % of those (p < 0.001). Based on the results of the data obtained, it is advisable to consider effective use of the antibacterial effect of silver nanoparticles to reduce the gingival inflammatory component in the peri-implant area.
The effect of surface-modified silver nanoparticles on the inflammatory component of the intragingival peri-implant area
Максимов Д. Я. - ORCID ID: 0000-0002-3200-3754; Міщенко О. М. - ORCID ID: 0000-0002-6378-7061.
Keywords: кровоточивість слизової в ділянці імплантата; запалення періімплантатної зони; плазмове електрооксидування; наночастини срібла; імплантат; mucosal bleeding in the implant area; inflammation of the periimplant area; plasma electrooxidation; metal nanoparticles; implant; periimplantitis