Імуногістохімічні особливості експресії ендотеліальної нітроксидсинтази у плаценті при її дисфункції у жінок на тлі залізодефіцитної анемії - Анчева, І. А.; Задорожна, Т. Д.; Анчева, И. А.; Задорожная, Т. Д.; Ancheva, I. A.; Zadorozhna, T. D. (ЗДМУ, 2014)
Актуальність дослідження зумовлена значною поширеністю дисфункції плаценти у вагітних, які хворі на анемію. З метою оцінювання імуногістохімічних особливостей експресії ендотеліальної NO-синтази (eNOS) у плаценті при її дисфункції у жінок на тлі анемії дослідили 30 зразків плацентарної тканини із застосуванням імуногістохімічного та мікрометричного методів. Встановлено, що експресія еNOS у пацієнток із залізодефіцитною анемією в цитоплазмі синцитію ворсинок і ендотелію фетальних капілярів, а також судин децидуальної оболонки зменшується. Найбільш виражені зміни експресії еNOS спостерігали при поєднанні дисфункції плаценти та залізодефіцитної анемії у вигляді парадоксального зростання експресії. Це свідчить про необхідність корекції ендотеліальної функції у жінок з анемією вагітних. Актуальность исследования обусловлена значительной распространенностью дисфункции плаценты у беременных, страдающих анемией. С целью оценки иммуногистохимических особенностей экспрессии эндотелиальной NO-синтазы (eNOS) в плаценте при ее дисфункции у женщин на фоне анемии проведено исследование 30 образцов плацентарной ткани с применением иммуногистохимического и микрометрического методов. Установлено, что экспрессия еNOS у пациенток с железодефицитной анемией в цитоплазме синцития ворсинок и эндотелия фетальных капилляров, а также сосудов децидуальной оболочки уменьшается. Наиболее выраженные изменения экспрессии еNOS наблюдают при сочетании дисфункции плаценты и железодефицитной анемии в виде парадоксального роста экспрессии. Это свидетельствует о необходимости коррекции эндотелиальной функции у женщин с анемией беременных. Aim. The pertinence of the study is related to a large prevalence of dysfunction of the placenta in pregnant women suffering from anemia. To evaluate the immunohistochemical expression characteristics of endothelial NO-synthase (eNOS) in the placenta during its dysfunction in women against the background of anemia 30 samples of placental tissue were studied with the use of immunohistochemical and micrometer methods. Materials and results. It was found that the expression of eNOS in patients with iron defi ciency anemia in the cytoplasm of syncytium of villi and fetal capillary endothelium as well as decidual vessels decreases, with the most pronounced changes in the expression of eNOS observed in the presence of the combination of placental dysfunction and iron defi ciency anemia in the form of paradoxical increase in expression.
Иммуногистохимические особенности экспрессии эндотелиальной нитроксидсинтазы в плаценте при ее дисфункции у женщин на фоне железодефицитной анемии
Immunohistochemical properties of the expression of endothelial nitric oxide synthase in placenta in its dysfunction in women with iron defi ciency anemia
Keywords: ендотеліальна нітроксидсинтаза; дисфункція плаценти; залізодефіцитна анемія; вагітність; эндотелиальная нитроксидсинтаза; дисфункция плаценты; железодефицитная анемия; беременность; Endothelial Nitric Oxide Synthase; Placental Insufficiency; Iron-Deficiency Anemia; Pregnancy