Клінічні особливості перебігу серозних і гнійних менінгітів - Задирака, Денис Анатолійович; Рябоконь, Олена Вячеславівна; Рябоконь, Е. В.; Zadiraka, D. A.; Ryabokon, O. V. (ЗДМУ, 2013)
Показано, що особливістю клінічної симптоматики серозних і гнійних менінгітів є часте виявлення дисоціації менінгеальних знаків, що найбільш виражене при серозних менінгітах (у 62,1 проти 30,4% хворих).Труднощі етіологічної розшифровки діагнозу підтверджує низький рівень виявлення етіологічного чинника: при гнійних менінгітах етіологія підтверджена в 52,1% випадків, а при серозних лише в 13,7%. Показано, что особенностью клинической симптоматики серозных и гнойных менингитов является частая диссоциация менингеальных знаков, наиболее выраженная при серозных менингитах (62,1 против 30,4%). Трудности этиологической расшифровки диагноза подтверждает низкий уровень выявления этиологического фактора: при гнойных менингитах этиология подтверждена в 52,1% случаев, а при серозных только в 13,7%. It was shown that the peculiarity of clinical symptoms of serous and purulent meningitis is frequent dissociation of meningeal signs, which is the most pronounced in serous meningitis (62.1 vs. 30.4%). Diffi culties of etiologic deciphering of diagnosis is confi rmed by the low level of detection of the etiologic factor: in purulent meningitis etiology is confi rmed in 52.1% of cases, and in serous ones only in 13.7% cases.
Клинические особенности течения серозных и гнойный менингитов
Сlinical features of serous and purulent meningitis course
Keywords: серозний менінгіт; гнійний менінгіт; клініка; діагностика; серозный менингит; гнойный менингит; клиника; диагностика; serous meningitis; purulent meningitis; clinical picture; diagnostics