Клінічна ефективність застосування екзогенного L-аргініну в лікуванні хворих на ішемічну хворобу серця, які перенесли негоспітальну пневмонію - Кулинич, Таміла Олегівна; Kulynych, T. O. (Запорізький державний медичний університет, 2017)
Ішемічна хвороба серця (ІХС) і негоспітальна пневмонія (НП) є провідними причинами захворюваності та смертності. Актуальною є оптимізація лікування цієї коморбідної патології з використанням препаратів, що впливають на функціональний стан ендотелію. Мета роботи – вивчити вплив екзогенного L-аргініну на клінічний перебіг захворювання, індикатори системного запалення та ендотеліальної дисфункції у пацієнтів з ІХС, що перенесли негоспітальну пневмонію. Матеріали та методи. Обстежили 60 хворих на ІХС, які перенесли НП, медіана віку – 72,50 року (66,00; 75,00). Пацієнти рандомізовані на 2 групи: основна – 30 хворих, яким додатково до базисної терапії призначали екзогенний L-аргінін за схемою; порівняння – 30 хворих, які отримували лише базисну терапію. Визначали рівні вчС-РП, неоптерину, РАРР-А, NT-proBNP за допомогою ELISA-TEST перед початком терапії та через 1 місяць, оцінювали клінічний перебіг ІХС протягом 1 року спостереження. Результати. В основній групі частота повторних госпіталізацій з приводу дестабілізації перебігу ІХС і декомпенсації серцевої недостатності (СН) була вірогідно меншою. Динаміка змін біомаркерів у пацієнтів, які отримували додатково L-аргінін, була більш вираженою: рівень вчС-РП вірогідно знизився на 57,14 %, у групі порівняння – на 28,57 %; рівень неоптерину – на 36,57 %, у групі порівняння – на 20,91 %; рівень РАРР-А – на 35,71 %, у групі порівняння – на 4,76 %. Виявлено суттєвіше зменшення концентрації NT-proBNP у пацієнтів, які одержували додатково L-аргінін порівняно з базисним лікуванням: із СН І стадії – на 50,97 % vs 21,82 %, з СН ІІ-А стадії – на 43,82 % vs 5,61 % (р < 0,05). Через 1 місяць від початку лікування пацієнти основної групи мали вірогідно нижчі показники неоптерину – на 16,46 %, NT-proBNP – на 40,92 % у хворих із СН ІІ-А стадії (р < 0,05) порівняно з пацієнтами, які отримували лише базисну терапію. Висновки. Додавання екзогенного L-аргініну до базисної терапії у хворих на ІХС, які перенесли НП, асоціюється зі сприятливішим перебігом захворювання та позитивним впливом на стан ендотеліальної дисфункції та імунозапальної активації. Coronary heart disease and community acquired pneumonia associated with a higher risk for morbidity and mortality. The optimization of treatment of comorbid pathology by medicines which modify endothelium functional state is important. Aim: to study effect of exogenous L-arginine on clinical course of disease, markers of systemic inflammation and endothelial dysfunction in patients with coronary heart disease (CHD) and community-acquired pneumonia (CAP). Materials and methods. 60 patients with CHD and CAP (the median 72.50 years, range 66.00; 75.00) were included into the study. Patients were randomized in 2 groups: first – 30 patients with basic therapy combined with L-arginine; and second – 30 patients with basic therapy. hs-CRP, neopterin, РАРР-А, NT-proBNP were measured by ELISA-TEST before treatment and 1 month after. Clinical course was assessed during 1 year of follow-up. Results. In the first group the hospitalization rate due to CHD and heart failure decompensation was significantly rare. Biomarkers changes in the 1st group were significant: hs-CRP was significantly decreased by 57.14 % (in the 2nd group – by 28.57 %); neopterin – by 36.57 % (in the 2nd group – by 20.91 %); РАРР-А – by 35.71 % (in the 2nd group – by 4.76 %). There was revealed a significant decreasing of NT-proBNP levels in patients receiving L-arginine by comparing with basic therapy: with the I stage of heart failure (HF) – by 50.97 % vs 21.82 %, with the II-A stage of HF – by 43.82 % vs 5.61 % (p < 0.05). After 1 month of therapy patients from the 1st group had significantly lower rates of neopterin – by 16.46 %, and NT-proBNP – by 40.92 % in the subgroup of patients with II-A stage of HF (p < 0.05) compared with patients who received only the basic therapy. Conclusions. Combination of exogenous L-arginine and basic therapy in patients with CHD and CAP was associated with benign clinical course and positive changes of endothelium functional state, immune and inflammation activation.
Clinical effectiveness of exogenous L-arginine in patients with coronary heart disease after community-acquired pneumonia
Keywords: ішемічна хвороба серця; негоспітальна пневмонія; високочутливий С-реактивний протеїн; неоптерин; асоційований з вагітністю плазмовий протеїн А; кінцевий фрагмент мозкового натрійуретичного пептиду; L-аргінін; coronary artery disease; pneumonia; C-reactive protein; Neopterin; pregnancy-associated plasma protein-A; pro-brain natriuretic peptide; argininе