Проблема професійної підготовки майбутніх фахівців із громадського здоров’я: зарубіжний досвід та вітчизняні перспективи - Дяченко, М. Д.; Закусилова, Т. О.; Закусилова, Тетяна Олександрівна (Riga : Izdevnieciba “Baltija Publishing”, 2020)
Здоров’я нації – необхідна умова процвітання держави та її соціально-економічного розвитку, одна з найбільших цінностей країни. Основним призначенням української системи охорони здоров’я десятиліттями було надання медичної допомоги людям із певними захворюваннями, проте завдання збереження, зміцнення того здоров’я, що має людина, та профілактики його порушення й виникнення хвороби не стало пріоритетним. Наразі одним із першочергових завдань галузі охорони здоров’я є забезпечення кваліфікованим кадровим потенціалом з високим рівнем компетентності згідно з міжнародними стандартами. Основою профілактичної медицини повинна стати чітко структурована злагоджена система громадського здоров’я.