Фізична терапія в нейрореабілітації - Козьолкін, Олександр Анатолійович; Дарій, Володимир Іванович; Сікорська, Марина Володимирівна; Візір, Ірина Володимирівна (Запорізький державний медичний університет, 2020)
Комплексна реабілітація є невід’ємною частиною терапії пацієнтів з захворюваннями нервової системи. Успішний результат лікування, максимально повне відновлювання втрачених функцій організму залежить від своєчасного початку та вірного вибору реабілітаційних програм. Нейрореабілітація є розділом медичної реабілітації, як галузь науки сформувалася досить недавно і, на теперішній час, є одним з перспективних напрямків сучасної медицини. Вона виходить за межі клінічної неврології, так як розглядає не тільки стан нервової системи при різних патологічних станах, але й зміни функціональних можливостей людини в умовах розвитку хвороби. Підготовка фахівця з фізичної терапії потребує нового підходу викладачів кафедри нервових хворіб до організації навчання. Викладач повинен виконувати не тільки функцію транслятора нових знань з теорії, але й вибрати оптимальну стратегію викладання, використовувати сучасні навчальні технології при організації і проведенні практичного завдання. Викладачу необхідно оволодіти сучасними формами і технологіями проведення занять (тренінги, кейси, рольові ігри, проектні методи), бо саме вони розвивають необхідні для професії вміння і навички, готовність втілювати їх в реальну практику.
Keywords: фізична терапія; реабілітація; нейрореабілітація; підготовка фахівців