Патогенетичні особливості морфоденситометричних параметрів великоклітинних нейронів гіпоталамусу та гормонально-метаболічних змін при стрес-обмеженні різної тривалості у щурів - Романова, Катерина Борисівна; Romanova, K. B. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Дисертаційна робота присвячена встановленню патогенетичних особливостей морфофункціонального стану великоклітинних нейронів паравентрикулярного ядра (ПВЯ) гіпоталамусу мозку та визначенню специфіки гормонально-метаболічних змін у щурів при стрес-обмеженні різної тривалості (6-, 15- та 21 тиждень). У роботі було проведено комплекс досліджень, який включав моделювання багатофакторного хронічного стресу низької інтенсивності, що складався з обмеження життєвого простору тваринам, їх малорухливістю та додатковими соціальними негараздами для гальмування процесів адаптації через постійні щотижневі зміни партнерів. Використовувалися інструментальні (в лабораторії експериментальної патофізіології), імуноферментні (в лабораторії імуноферментних досліджень), біохімічні (в лабораторії фармакології та функціональної біохімії), морфоденситометричні методи (в лабораторії морфометричних, гістохімічних і денситометричних вимірів) та статистичний аналіз отриманих результатів. The thesis focuses on specifying the pathogenetic features of the morphofunctional state of large-cell neurons of the hypothalamic paraventricular nucleus (PVN) and identifying the specifics of hormonal and metabolic changes in rats exposed to restraint stress of different durations (6-, 15-, and 21 weeks). This study employed a range of complex examinations, which included simulation of low intensity multifactorial chronic stress consisted of limiting the living space of animals, their immobility and additional social difficulties to inhibit adaptation processes due to constant weekly changes of partners. Instrumental (at the Laboratory of Experimental Pathophysiology), immunoenzymatic (at the Laboratory of Immunoenzymatic Research), biochemical (at the Laboratory of Pharmacology and Functional Biochemistry), morphodensitometric methods (at the Laboratory of Morphometric, Histochemical and Densitometric Measurements) and statistical analysis of the obtained results were applied. In total, 75 normotensive male Wistar rats aged 6-12 months were used for the experimental study, which were randomly assigned to 6 experimental groups.
Pathogenetic features of morphodensitometric parameters of hypothalamic large-cell neurons and hormonal-metabolic changes during restraint stress of different duration in rats
Keywords: стрес-обмеження; гіпоталамус; нейрони; головний мозок; морфофункціональний стан; інсулін; кортикостерон; АКТГ; вуглеводний та жировий обмін; артеріальна гіпертензія; інсулінорезистентність; щури; restraint stress; hypothalamus; neurons; brain; morphofunctional state; insulin; corticosterone; ACTH; carbohydrate and fat metabolism; arterial hypertension; insulin resistance; rats