Відновні оперативні втручання при поєднаних травматичних ушкодженнях судин і нервів кінцівок - Перцов, Іван Володимирович; Івахненко, Дмитро Сергійович; Перцов, И. В.; Ивахненко, Д. С.; Pertsov, I. V.; Ivakhnenko, D.S. (Запорізький державний медичний університет, 2015)
Поєднані травми судинно-нервових структур мають тяжкий характер, потребують неодноразових оперативних втручань і часто призводять до стійкої втрати працездатності. З метою виявлення особливостей відновного хірургічного лікування травматичних ушкоджень судинно-нервових структур кінцівок і вивчення впливу регіонарної гемодинаміки на відновлення функції нервів у 98 пацієнтів із поєднаною травмою судинно-нервових структур визначили показники мікроциркуляції (за допомогою лазерної допплерівської флоуметрії) та ступінь відновлення функції нервів. Виявили сильний прямий кореляційний зв’язок між ступенем відновлення функції нерва та станом мікроциркуляції кінцівки, коефіцієнт кореляції – +0,72 при t = 3,16, p<0,05. Це свідчить, що ретельне хірургічне відновлення кровотоку дає можливість покращити мікроциркуляцію кінцівки, а отже позитивно впливає на відновлення її функції. Сочетанные травмы сосудисто-нервных структур конечностей носят тяжелый характер, требуют неоднократных оперативных вмешательств и часто приводят к стойкой утрате трудоспособности. С целью установления особенностей восстановительного хирургического лечения травматических повреждений сосудисто-нервных структур конечностей и изучения влияния регионарной гемодинамики на восстановление функции нервов у 98 пациентов с сочетанными повреждениями сосудисто-нервных структур определили показатели микроциркуляции (с помощью лазерной допплеровской флоуметрии) и степень восстановления функции нервов. Установлена сильная прямая корреляционная связь между степенью восстановления функции нерва и состоянием микроциркуляции конечности, коэффициент корреляции – +0,72 при t = 3,16, p<0,05. Это свидетельствует, что полноценное хирургическое восстановление кровотока позволяет улучшить микроциркуляцию конечности, а значит положительно влияет на восстановление ее функции. Combined damage of neurovascular structures is complicate pathology and require repeated surgical interventions and often lead to permanentdisability. Aim. To defi ne the features of restorative surgical treatment of traumatic injuries of limbs neurovascular structures and to study the effect of regional hemodynamics on the nerve function restore. Methods and results. In 98 patients with combined trauma of the neurovascular structures microcirculation indicators were established with laser Doppler fl owmetry and determine the degree of restoration of nerve function. Conclusion. Strong direct correlation between the degree of restoration of nerve function and microcirculation was detected, the correlation coeffi cient was +0.72 at t = 3,16 p<0,05. Careful surgical restoration of blood fl ow helps to improve microcirculation in the limbs, makes positive impact on the recovery of limb function.
Восстановительные оперативные вмешательства при сочетанных повреждениях сосудисто-нервных структур конечностей
Restorative surgery of combined injuries of neurovascular structures of limbs
Keywords: рани і травми; хірургічні операції відновлювані; флоуметрія допплерівська лазерн.; раны и травмы; хирургические операции восстановительные; флоуметрия допплеровская лазерная; wounds and injuries; reconstructive surgical procedures; laser-doppler flowmetry; surgery managment