Випадок важкого перебігу рематоїдного артриту в структурі хронічного лайм-бореліозу - Світлицька, Оксана Анатоліївна; Федорова, Олена Петрівна; Дудко, Олена Вікторівна; Горбаткова, Наріне Григорівна (ХНМУ, 2018)
Мета: Оцінити особливості важкого перебігу ревматоїдного артриту на тлі хронічного лайм-бореліозу. Висновки: У хворих з вираженим запальним процесом у суглобах, при негативних результатах дослідження на найбільш поширені інфекційні чинники, є необхідність визначення наявності лайм-бореліозу, тому що своєчасний початок етіотропного лікування допоможе уникнути тяжкого ураження суглобів і активації аутоімунних процесів, у тому числі розвитку ревматоїдного артриту.
Keywords: лайм-бореліоз; ревматоїдний артрит; клінічний випадок; тези