Динаміка систолічних функціональних показників серця і систолічна міжшлуночкова взаємодія у хворих на хронічну серцеву недостатність ішемічного ґенезу залежно від функціонального класу - Сиволап, Віталій Вікторович; Туманська, Наталя Валеріївна; Сыволап, В. В.; Туманская, Н. В.; Syvolap, V. V.; Tumanskaya, N. V. (Запорізький державний медичний університет, 2012)
Досліджено особливості змін систолічних функціональних показників правих відділів серця і міжшлуночкову систолічну взаємодію залежно від функціонального класу серцевої недостатності ішемічного ґенезу у 111 хворих на хронічну серцеву недостатність I–IV функціонального класу. У хворих на ХСН І–ІІІ функціонального класу кореляційних зв’язків між показниками систолічної функції лівого та правого шлуночків не виявлено. У хворих на ХСН ІV функціонального класу показники систолічної функції лівого та правого шлуночків змінюються односпрямовано, зниження систолічної функції лівого шлуночка супроводжується аналогічними змінами у правому. Изучены особенности изменений систолических функциональных показателей правых отделов сердца и межжелудочковое взаимодействие в зависимости от функционального класса сердечной недостаточности ишемического генеза у 111 больных хронической сердечной недостаточностью I–IV функционального класса. У больных ХСН І–ІІІ функционального класса между показателями систолической функции левого и правого желудочков корелляционные связи не выявлены. У больных ХСН ІV функционального класса показатели систолической функции левого и правого желудочков изменяются однонаправленно, снижение систолической функции левого желудочка сопровождается аналогичным изменением правого. The peculiarities of changes of systolic functional indexes of the right heart chambers and interventricular interaction depending on functional class of heart failure of ischemic genesis in 111 patients with chronic heart failure of I-IV functional class were studied. Chronic heart failure patients with I-III functional classes did not show correlation between systolic function indexes of left and right ventricles. In chronic heart failure patients with IV functional class indexes of systolic function of left and right ventricles change unidirectionally and decrease of systolic function of left ventricle is accompanied by similar change of the right ventricle.
Динамика систолических функциональных показателей сердца и систолическое межжелудочковое взаимодействие у больных хронической сердечной недостаточностью ишемического генеза в зависимости от функционального класса
Dynamics of systolic functional indexes of the heart and systolic interventricular interaction in patients with chronic heart failure of ischemic genesis depending on functional class
Keywords: систолічна функція; транспульмональний потік; фракція викиду; функціональний клас серцевої недостатності ішемічного ґенезу; систолическая функция; транспульмональный поток; фракция выброса; функциональный класс сердечной недостаточности ишемического генеза; systolic function; transpulmonary ﬂow; ejection fraction; functional class of the ischemic heart failure