Гомоцистеин как фактор риска сердечно-сосудистых заболеваний: современные взгляды на проблему - Визир, В. А.; Буряк, В. В.; Візір, Вадим Анатолійович; Буряк, Віктор Валерійович; Vizir, V. A.; Buryak, V. V. (Запорізький державний медичний університет, 2008)
В обзорной статье обсуждаются вопросы касательно метаболизма гомоцистеина, методов его определения, а также гипергомоцистеинемии как фактора риска сердечно-сосудистых заболеваний и способов ее фармакологической коррекции. В частности, освещены вопросы взаимосвязи гипергомоцистеинемии и атеросклероза, артериальной гипертензии. Представлен анализ литературных данных по проблеме из современных источников и относящихся к истории вопроса. В огляді обговорюються питання стосовно метаболізму гомоцистеїну, методів його визначення, а також гіпергомоцистеїнемії як фактора ризику серцево-судинних захворювань та способів її фармакологічної корекції. Зокрема висвітлені питання взаємозв'язку гіпергомоцистеїнемії та атеросклерозу, артеріальної гіпертензії. Представлено аналіз літературних даних з проблеми за сучасними джерелами, які відносяться до історії питання. In this article are talking about the questions of homocysteine metabolism, methods of its detection, hyperhomocysteinemia as a risk factor of cardiovascular diseases and ways of its pharmacological correction. There are illustrated the questions of correlation between hyperhomocysteinemia and atherosclerosis, arterial hypertension. There are presented the literature data analysis of the problem from contemporary and historical sources.
Гомоцистеїн як фактор ризику серцево-судинних захворювань: сучасний погляд на проблему
Homocysteine as a risk factor of cardiovascular diseases: modern view on the problem
Keywords: гомоцистеин; атеросклероз; артериальная гипертензия; фармакологическая коррекция; гомоцистеїн; атеросклероз; артеріальна гіпертензія; фармакологіна корекція; homocysteine; atherosclerosis; arterial hypertension; pharmacological correction