Наукове узагальнення сучасних підходів до проведення планової імунізації у країнах світу - Котвіцька, А. А.; Кононенко, О. В.; Кубарєва, І. В.; Котвицкая, А. А.; Кононенко, О. В.; Кубарева, И. В.; Kotvitska, А. А.; Kononenko, O. V.; Kubareva, I. V. (Запорізький державний медичний університет, 2014)
З метою порівняльного аналізу сучасних підходів до проведення планової імунізації у країнах зарубіжжя та Україні з визначенням можливих шляхів удосконалення вітчизняної системи імунізації узагальнили досвід проведення планової вакцинопрофілактики населення 53 країн Європи. Згідно з національними календарями профілактичних щеплень визначили основні законодавчі засади вакцинопрофілактики у цих країнах. Виявили низку спільних рис між іноземними та вітчизняною системами планової вакцинопрофілактики населення. Встановили, що в більшості європейських країн календарі профілактичних щеплень мають характер рекомендації. Систематизували країни, що досліджували, за наявністю інфекційних захворювань у національних календарях профілактичних щеплень та виділили ряд інфекційних нозологій, що наявні в цих календарях. Обґрунтували основні заходи C целью сравнительного анализа современных подходов к проведению плановой иммунизации в странах зарубежья и Украине с установлением возможных путей усовершенствования отечественной системы иммунизации обобщен опыт проведения плановой вакцинопрофилактики населения 53 стран Европы. Согласно национальным календарям профилактических прививок определены основные законодательные начала вакцинопрофилактики в этих странах. Отмечен ряд общих черт иностранных и отечественной систем плановой вакцинопрофилактики населения. Установлено, что в большинстве европейских стран календари профилактических прививок имеют рекомендательный характер. Исследуемые страны систематизированы по наличию инфекционных заболеваний в национальных календарях прививок и выделен ряд инфекционных нозологий, которые присутствуют в этих календарях. Обоснованы основные меры для улучшения отечественной системы плановой вакцинопрофилактики населения. Aim. The experience of the routine population vaccination in 53 countries of Europe, including Ukraine has been generalized in the article. Methods and results. The main legislative bases of vaccination in these countries according to the national calendars of preventive vaccination have been determined. The similarities between foreign and national system of routine population vaccination have been defined. It has been established that in most European countries, the calendar of preventive vaccinations has recommending character. Studied countries have been systematized due to the presence of infectious diseases in the national calendars of preventive vaccinations and also a number of infectious nosologies present in the calendars of all the studied countries have been distinguished. Conclusion. Basic measures to improve routine vaccination of national population have been substantiated.
Научное обобщение современных подходов к проведению плановой иммунизации в странах мира
Scientific generalizing of modern approaches to routine immunization over the world
Keywords: инфекционные заболевания; вакцинопрофилактика; календарь профилактических прививок; Communicable Diseases; Vaccination; Immunization Schedule