Соціологічні показники якості надання стоматологічної ортопедичної допомоги дорослому населенню (за даними соціологічного дослідження) - Цинкуш, Руслан Володимирович; Tsynkush, R. V. (My University, 2024)
Якість реабілітації дорослих пацієнтів з дефектами зубних рядів та ускладненням з боку скроневонижньощелепного суглобу залежить не тільки від кваліфікації лікаря, клініко-діагностичних можливостей, матеріально-технічного оснащення лікувального закладу але і від індивідуального підходу до кожного пацієнта. Оцінити рівень задоволеності дорослого населення міста Запоріжжя стоматологічною ортопедичною допомогою нам допоміг соціологічний метод дослідження. Під час проведення соціологічного дослідження нами було опитано 177 мешканців міста Запоріжжя 100 (56,5%) жінки та 77 (43,5%) чоловіків. Анкета складалася з 15 запитань, які ми згрупували в чотири функціональних блока. Аналізуючи результати нашого дослідження ми побачили, що 129 (72,9%) респондентів мали потребу в сануванні порожнини рота. Чоловіків 91%, жінок 67%. За нашим дослідженням повністю задоволені ортопедичним лікуванням 137 осіб (77,4%), частково задоволені 22,6%. Респонденти, з якими не обговорювалися варіанти ортопедичних конструкцій склали 36,2% випадків. Обговорювалися методики лікування захворювань скронево-нижньощелепного суглоба та варіанти майбутніх конструкцій зубних протезів у 88,1% випадків. За думкою майже 90,0% жінок лікар ортопед повинен проводити консультацію у форматі дружньої бесіди. Чоловіки, особливо молодших вікових груп, вважають що тільки у форматі «ділової розмови». Кількість опитаних, які готові вибрати складні заходи реабілітації з довгостроковою перспективою склали 84,2% випадків. Таким чином, результати нашого дослідження показали, що у двох третин респондентів не проведена санація порожнини рота, а дев’ять з десяти опитаних мають потребу в первинному та додатковому протезуванню. Значна частина дорослого населення позитивно оцінили успішну взаємодію лікар – пацієнт, що дозволяє усунути проблеми комплексної реабілітації. The quality of rehabilitation of adult patients with dentition defects and complications of the temporomandibular joint depends not only on the doctor's qualifications, clinical and diagnostic capabilities, and material and technical equipment of the medical institution but also on an individual approach to each patient. The sociological method of research helped us assess the satisfaction level of the adult population of Zaporizhzhia with dental orthopedic care. During the sociological survey, we interviewed 177 residents of Zaporizhzhia, 100 (56.5%) women and 77 (43.5%) men. The questionnaire consisted of 15 questions, which we grouped into four functional blocks. Analysing the results of our study, we saw that 129 (72.9%) of the respondents needed oral health care: 91% of men and 67% of women. According to our survey, 137 people (77.4%) are completely satisfied with orthopedic treatment, 22.6% are partially satisfied. Respondents who did not discuss options for orthopedic structures accounted for 36.2% of cases. Methods of treatment of temporomandibular joint diseases and options for future denture designs were discussed in 88.1% of cases. According to almost 90.0% of women, an orthopedic surgeon should conduct a consultation in the format of a friendly conversation. Men, especially younger people, believe that only in a "business conversation" format. The number of respondents ready to choose complex rehabilitation measures with a long-term perspective was 84.2%. Thus, the results of our study showed that two-thirds of respondents have not had their oral cavity rehabilitated, and nine out of ten respondents need primary and additional prosthetics. A significant proportion of the adult population positively assessed the successful doctor-patient interaction, which helps eliminate complex rehabilitation problems.
Keywords: соціологічне дослідження; стоматологічна ортопедична допомога; соціологічні показники; sociological research; dental orthopaedic care; sociological indicators