Особливості синдрому професійного вигорання в різних країнах світу - Дідик, Сергій Сергійович (Запорізький державний медичний університет, 2021)
В наш час ми все частіше спостерігаємо випадки професійного вигорання серед людей працездатного віку різних країн світу. Ця тенденція пов'язана з тим, що робота займає більшу частину вільного часу кожної людини. Проблема настільки серйозна, що навіть ВООЗ нещодавно оновила визначення професійного вигорання в своєму довіднику медичних діагнозів. Згідно визначення ВООЗ «Вигорання» (QD 85 Burnout) – це синдром, концептуалізований як результат хронічного стресу на робочому місці, який не вдалося успішно подолати. Характеризується трьома вимірами: 1) відчуття виснаження, спустошення; 2) збільшена розумова віддаленість від своєї роботи, почуття негативізму чи цинізму, пов’язані з роботою; 3) відчуття неефективності та відсутність досягнень. Вигорання стосується конкретно явищ у професійному контексті, і їх не слід застосовувати для опису досвіду в інших сферах життя [2].
Keywords: професійне вигорання; стрес