Досвід застосування дентальних імплантатів з наноструктурного титану - Чертов, Сергій Олександрович; Возна, Ірина Володимирівна (My University, 2013)
Актуальність. На даний момент при виробництві стоматологічних імплантатів високі характеристики титану забезпечуються шляхом легуванням його різними елементами. Однак легуючі елементи — алюміній і ванадій роблять шкідливий вплив на кісткові тканини. Експериментально доведено, що один з найбільш корозійностійких титанових сплавів Ті- 6А1 - 4В надає помірно токсичний вплив на остеобласти у зв'язку з наявністю алюмінію і ванадію в біологічному середовищі при функціонуванні імплантатів. Тому особливо актуальним є використання сплавів, що не містять зазначених елементів, але які володіють необхідною міцністю і корозійною стійкістю.