Терапевтичні вектори лікування ендометріоїдних кіст яєчників - Шаповал, Ольга Сергіївна; Шаповал, О. С.; Shapoval, O. S. (My University, 2018)
Мета дослідження: вивчення клініко-анамнестичних особливостей пацієнток з оваріальними ендометріомами та удосконалення існуючих алгоритмів ведення пацієнток з ендометріоїдними кістами яєчників. Матеріали та методи. Обстежено 32 пацієнтки віком 18–49 років з ендометріоїдними кістами яєчників (основна група) та 50 здорових жінок (контрольна група). Проведені загальноклінічне обстеження, сонографічне, імунологічне дослідження. Цель исследования: изучение клинико-анамнестических особенностей пациенток с овариальными эндометриомами и усовершенствование существующих алгоритмов ведения пациенток с эндометриоидными кистами яичников. Материалы и методы. Обследовано 32 пациентки в возрасте 18– 49 лет с эндометриоидными кистами яичников (основная группа) и 50 здоровых женщин (контрольная группа). Проведены общеклиническое обследование, сонографическое, иммунологическое исследования. The objective: to study clinical and anamnesis features in patients with ovarian endometriomas and to improve existing algorithms of treatment women with ovarian endpmetriomas. Materials and methods. The study included 32 patients aged 18 – 49 years with ovarian endometriomas and 50 healthy women. A general clinical, sonographic, immunological examination was conducted.
Терапевтические векторы лечения эндометриоидных кист яичников
Therapeutic vectors of treatment of ovarian endometriomas
Keywords: оваріальна ендометріома; репродуктивний вік; імунна дисфункція; лікування; овариальная эндометриома; репродуктивный возрасат; иммунная дисфункция; лечение; ovarian endometrioma; reproductive age; immune dysfunction; treatment