Показники ендогенної інтоксикації та метаболізму NO у хворих на псоріаз з супутньою маласезійною інфекцією - Веретельник, Ксенія Олександрівна; Федотов, Валерій Павлович; Veretelnyk, K. A.; Fedotov, V. P. (My University, 2017)
Мета роботи – підвищити знання патогенезу псоріазу з супутнім маласезіозом на підставі вивчення окислювальної модифікації білків та рівня NO-синтази. Матеріал та методи. Під спостереженням перебувало 110 хворих на псоріаз, з них 80 з супутнім маласезіозом. Обмежений бляшковий псоріаз в стаціонарній стадії діагностовано у 85 пацієнтів, розповсюджений в прогресуючій стадії у 25. Проводили вивчення окислювальної модифікації білків за методикою В. Haliwell, метаболітів оксиду азоту за Грісом. Результати та обговорення. У хворих на псоріаз виявлено наявність синдрому ендогенної інтоксикації, особливо у хворих з ускладненнями, наявністю маласезіозу, що свідчить про накопичення у них патологічних ендотоксинів і необхідність призначення дезінтоксикаційних препаратів. У досліджених хворих встановлено значне підсилення процесів метаболізму NO-синтази. Найбільш високі показники рівня NO-синтази зареєстровані у хворих розповсюдженими формами в стадії прогресування, а також у пацієнтів з супутнім маласезіозом, що потребує коригуючої терапії. Висновки. Вивчення деяких біохімічних показників у хворих на псоріаз показали значні зміни даних ендогенної інтоксикації і метаболізму NO, особливо при ускладнених формах дерматозу в прогресуючій стадії і у хворих з супутнім маласезіозом, що потребує необхідність коригуючої патогенетичної терапії. Objective: to increase the knowledge of the pathogenesis of psoriasis with concomitant malassezia infection based on the study of oxidative modification of proteins and the level of NO-synthase. Materials and methods. 110 patients with psoriasis (80 of them with concomitant Malassezia infection) were under observation. Limited plaque psoriasis in the stationary stage was diagnosed in 85 patients, widespread psoriasis in the progressing stage was diagnosed in 25 patients. The oxidative modification of proteins was performed by the method of B. Halliwell, the metabolite of nitric oxide was examined by Gris method. Results and discussion. The presence of the syndrome of endogenous intoxication was revealed in patients with psoriasis, especially in patients with complications and the presence of Malassezia infection, which indicates the accumulation of pathological endotoxins in them and the need to prescribe detoxification preparations. The examined patients showed a significant increase in NO-synthase metabolism. The highest levels of NO-synthase were recorded in patients with advanced forms in the progression stage, as well as in patients with concomitant Malassezia infection, which required corrective therapy. Conclusion. The study of some biochemical indices in patients with psoriasis showed significant changes in the data of endogenous intoxication and NO-metabolism, especially in patients with complicated forms of dermatosis in the progressing stage and in patients with concomitant Malassezia infection, which required the need for corrective pathogenic therapy.
Endogen intoxication indices and NO metabolism in patients with psoriasis with concomitant malassezia infection
Keywords: псоріаз; мікоз; маласезіоз; білки; NO-синтаза; патогенез; інтоксикація; psoriasis; mycosis; Malassezia infection; protein; NO-synthase; pathogenesis; intoxication