Вивчення гіпоглікемічної активності похідних 1, 2, 4-тріазолу при експериментальній гіперліпідемії - Пругло, Євген Сергійович; Білай, Іван Михайлович; Щербина, Роман Олександрович; Каплаушенко, Андрій Григорович; Парченко, Володимир Володимирович; Pruglo, Ye. S.; Belay, I. M.; Scherbуna, R. O.; Kaplaushenko, A. G.; Parchenko, V. V. (My University, 2011)
Однією з основних ознак метаболічного синдрому (МС) і факторів ризику раннього розвитку атеросклерозу є дисліпопротеїнемія (ДЛП) [4]. ДЛП може бути як наслідком, так і однією з причин розвитку інсулінрезистентності (ІР) у зв’язку із зниженням інсулінозалежного транспорту глюкози. В основі патогенезу ДСП при МС лежить ІР. Резистентність до інсуліну призводить до посилення ліполізу і вивільненню великої кількості вільних або неетерифікованих жирних кислот з жирової тканини в портальну вену, що у поєднанні з підвищеним вмістом глюкози в крові дає додаткову кількість субстрату для синтезу тригліцеридів (ТГ) у печінці [1, 5]. Синтезується велика кількість Апо-в і ліпопротеїдів дуже низької щільності (ЛПДНЩ), багатих на ТГ, ЛПДНЩ, що вивільняється в кров’яному руслі, які піддаються дії ферменту ліпопротеїдліпази. При цьому утворюються частинки ліпопротеїдів проміжної щільності (ЛППЩ), а після дії на них печінковою тригліцеридліпази – частинки ліпопротеїдів низької щільності (ЛПНЩ). The hypoglycemic activity of S-derivatives of 4-R-5-R1-1,2,4-triazol-3-tion at an experimental hypolipidemia have been investigated. We have established some dependence of hypoglycemic activity from structure of synthesized substances. Substances, which are able to promote the level of glucose in blood of rats, have been found.
Researching of hypoglycemic activity 1,2,4-triazol derivatives at experimental hyperlipidemia
Keywords: 1,2,4-тріазол; гіпоглікемічна активність; гіполіпідемічна дія; 1,2,4-triazol; hypoglycemic activity; hypolipidemic action