Функціональні порушення шлунково-кишкового тракту в дітей різних вікових груп (огляд літератури) - Недельська, Світлана Миколаївна; Самохін, Ігор Володимирович; Кряжев, Олександр Володимирович; Ярцева, Дар'я Олександрівна; Бессікало, Тетяна Григорівна; Кляцька, Лариса Іванівна; Nedelska, S. M.; Samokhin, I. V.; Kriazhev, O. V.; Yartseva, D. O.; Bessikalo, T. H.; Kliatska, L. I. (Запорізький державний медико-фармацевтичний університет, 2024)
Мета роботи – висвітлити стан проблеми, що пов’язана з найчастішими функціональними порушеннями шлунково-кишкового тракту в дітей. Згідно з останніми рекомендаціями, функціональні зміни рекомендовано визначати як розлади взаємодії між головним мозком і шлунково-кишковим трактом (disorders of gut-brain interaction). В основі цих розладів – порушення моторики, вісцелярна гіперчутливість, порішення стану слизової оболонки та функції імунних факторів шлунково-кишкового тракту, стану кишкової мікрофлори, діяльності центральної та вегетативної нервової системи. Більшість дослідників схиляються до думки про важливу роль розладів вегетативної регуляції діяльності сфінктерів у ґенезі порушень моторно-евакуаторної функції травного каналу в дітей. Обґрунтовують це тим, що в основі порушень моторної функції травного каналу часто немає органічних причин, і це свідчить про їхній дизрегуляторний характер. Aim. To highlight the state of the problem associated with the most frequent functional disorders of the gastrointestinal tract in children at the present stage. According to the recent recommendations, it has been recommended to consider functional changes as disorders of the interaction between the brain and the gastrointestinal tract (disorders of gut-brain interaction).The underlying disorders are abnormal motility, visceral hypersensitivity, the state of the gastrointestinal mucosa and local immune factors, intestinal microflora, activity of the central and autonomic nervous system. Most researchers tend to think about the key role of impaired autonomic regulation of sphincter activity in the pathogenesis of motor-evacuatory dysfunction of the alimentary canal in children, buoyed by the fact that often the lack of gastrointestinal organic lesions in motility disorders indicates their dysregulatory character.
Functional disorders of the gastrointestinal tract in children of different age groups (a literature review)
Недельська С. М. - ORCID ID: 0000-0003-2277-3875; Самохін І. В. - ORCID ID: 0000-0001-7644-1046; Кряжев О. В. - ORCID ID: 0000-0003-4258-975X; Ярцева Д. О. - ORCID ID: 0000-0002-8185-466X; Бессікало Т. Г. - ORCID ID: 0000-0001-5953-9391; Кляцька Л. І. - ORCID ID: 0000-0002-0941-7852.
Keywords: діти; функціональні розлади; шлунково- кишковий тракт; диспепсія; children; functional gastrointestinal disorders; gastrointestinal tract; dyspepsia