Особливості аутокураційного модусу поведінки пов’язані із інтернет-користуванням у хворих на залежність від психоактивних речовин - Мороз, Д. В. (Запорізький державний медичний університет, 2019)
Вступ. Мережа Інтернет здобула настільки високий рівень значущості у житті людини, що практично неможливо уявити сучасних громадян без користування інтернет-ресурсами. Неоднозначний вплив Інтернету на людину і соціум в цілому веде до появи як негативних – інтернет-залежність, так і позитивних наслідків. Наркотична та інтернет-залежності – це різні форми психологічної залежності з єдиною ціллю – цілеспрямоване бажання отримання певних відчуттів, зняття психічного напруження, підсилення сприйняття побаченого, наприклад, під час перегляду фільмів або гри в комп’ютерні ігри. Втім, який саме вплив користування мережею Інтернет чинить на осіб, залежних від психоактивних речовин, і чи є цей вплив виключно негативним, або є позитивним, залишається недослідженим. Мета дослідження – встановити основні аутокураційні модуси поведінки, сформовані під впливом інтернет-користування, у хворих на залежність від психоактивних речовин. Матеріал і методи. З дотриманням принципів біоетики та деонтології, за умови отримання усвідомленої інформаційної згоди, на базі КУ «Обласний клінічний наркологічний диспансер» ЗОР було обстежено 20 хворих на психічні та поведінкові розлади, внаслідок поєднаного вживання психоактивних речовин, синдром залежності (F19.2), які склали першу групу дослідження (ГД-1); середній вік у групі – 28±0,5 років. У коло психоактивних речовин, які вживали хворі даної групи входило різне співвідношення наркотичних речовин – опіоїди, галюциногени, психостимулятори. Другу групу дослідження (ГД-2) склали 20 студентів 4 курсу Запорізького державного медичного університету без ознак психічних розладів; середній вік у групі – 20±0,2 роки. Методи дослідження: клініко-анамнестичний, клініко-психопатологічний, психодіагностичний, статистичний. В рамках психодіагностичного дослідження всім респондентам проводилось анкетування за допомогою розроблених нами анкет, спрямованих на виявлення особливостей інтернет-користування та обумовлених ним емоційних та поведінкових реакцій користувача, а також особливостей адикцій.
Keywords: тези доповідей