Ультразвуковая колонография в визуализации онкопатологии толстого кишечника - Туманская, Н. В.; Федусенко, А. А.; Федусенко, А. А.; Нордио, Е. Г.; Барская, Е. С.; Туманська, Наталя Валеріївна; Федусенко, А. О.; Федусенко, О. А.; Нордіо, Олена Геннадіївна; Барська, К. С.; Tumanskaya, N. V.; Fedusenko, A. A.; et al. (Запорізький державний медичний університет, 2013)
Изучена УЗ-колонография как альтернативный метод визуализации толстого кишечника в тех случаях, когда проведение ирригоскопии и эндоскопической колоноскопии технически невозможно. Установлено, что УЗ-колонография позволяет обнаружить онкопатологию на разных стадиях развития патологического процесса, в том числе ранних, а также дает возможность определить степень инвазии кишечной стенки, обнаружить прорастание опухоли в параколическую жировую клетчатку и окружающие органы, метастазы в регионарные и отдаленные лимфатические узлы, определить состояние печени. Вивчено УЗ-колонографію як альтернативний метод візуалізації товстого кишечника у тих випадках, коли виконання іригоскопії та ендоскопічної колоноскопії технічно неможливе. Встановлено, що УЗ-колонографія дозволяє виявляти онкопатологію на різних стадіях розвитку патологічного процесу, в тому числі ранніх, а також дає можливість визначити ступінь інвазії кишкової стінки, виявити проростання пухлини в параколічну жирову клітковину і оточуючі органи, метастази в регіонарні та віддалені лімфатичні вузли, оцінити стан печінки. The work is dedicated to the study of ultrasound colonography as an alternative method of visualization of the colon in cases when barium enema and endoscopic colonoscopy are impossible due to technical causes. It was found, that ultrasound colonography is capable to detect cancer pathology at different stages of pathological process, including early ones. It also allows to determine the degree of invasion in intestinal wall, identify the tumor expansion in parakolic cellular tissue and surrounding organs. Moreover, ultrasound examination is able to ﬁnd metastases to regional and distant lymph nodes, to assess the state of liver.
Ультразвукова колонографія у візуалізації онкопатології товстого кишечника
Ultrasound colonography in visualization of large intestine cancer pathology
Keywords: колонография; толстый кишечник; компьютерная томография; колонографія; товстий кишечник; комп’ютерна томографія; colonography; large intestine; сomputer tomography