Можливості використання шкали P-POSSUM у пацієнтів похилого та старечого віку з гострим холециститом - Данилюк, Михайло Богданович; Завгородній, Сергій Миколайович; Рилов, Андрій Іванович; Кубрак, Михайло Анатолійович; Тєлушко, Ярослав Володимирович; Щуров, Микола Федорович; Danyliuk, M. B.; Zavhorodniy, S. M.; Rylov, A. I.; Kubrak, M. A.; Tielushko, Ya. V.; Shchurov, M. F. (My University, 2022)
Основною ціллю нашої роботи стала оцінка можливості та ефективність використання шкали P-POSSUM у пацієнтів похилого та старечого віку з гострим калькульозним холециститом. Для оцінки ефективності шкали у пацієнтів похилого та старечого віку з гострою абдомінальною хірургічною патологією було проаналізовано результати обстеження та лікування 170 пацієнтів похилого та старечого віку з гострим калькульозним холециститом. За результатами ROC–аналізу було визначено, що пікове значення зростання ризику розвитку післяопераційних ускладнень та летальності наступає у пацієнтів із сумою балів > 32, р=0,012, AUC=0,652. Чутливість даного методу 74,8%, специфічність 51,9%. Враховуючи визначену пікову шкалу, всі пацієнти були розділені на дві групи: до першої групи включено 120 (70,6%) пацієнтів, сумарна сума балів у яких становила ≤ 32 бали, до другої групи віднесено 50 (29,4%) пацієнтів із сумарною кількістю балів ≥ 33. Тривалість передопераційної підготовки у обох групах була рівнозначною, в першій групі 24,00 (8,25; 28,00), в другій групі 24,00 (10,00; 48,00) годин, U=2771,50, p=0,4355. Усі пацієнти обох груп були прооперовані в ургентному порядку. Види оперативних втручань не відрізнялись у обох підгрупах, але, нами було відмічено, що тривалість штучної вентиляції легень у першій групі була 96,84 (60,00; 90,00) хвилин, у другій групі 128,44 (60,00; 100,00) хвилин, U=2571,50, р=0,0437. Необхідність перебування у відділенні інтенсивної терапії та пролонгованої ШВЛ виникла у 5 (4,2%) випадках в першій групі та у 12 (24,0%) в другій групі, U=2405,00, р=0,0420. The main goal of our work was to assess the feasibility and effectiveness of using the P-POSSUM scale in elderly and senile patients with acute calculous cholecystitis. Evaluation of the scale’s effectiveness in elderly and senile patients with acute abdominal surgical pathology The results of examination and treatment of 170 elderly and senile patients with acute calculous cholecystitis were analyzed. According to the results of ROC analysis, it was determined that the peak value of the increased risk of postoperative complications and mortality occurs in patients with a score of ≥ 32, p=0,012, AUC=0,652. The sensitivity of this method is 74,8%, specificity 51,9%. Given the defined peak scale, these patients were divided into two groups: the first group included 120 (70,6%) patients with a total score of ≤ 32 points, the second group included 50 (29,4%) patients with a total of number of points ≥ 33. The duration of preoperative preparation in both groups was equivalent, in the first group 24,00 (8,25; 28,00), in the second group 24,00 (10,00; 48,00) hours, U=2771,50, p=0,4355. All patients in both groups were operated on urgently. The types of surgical interventions did not differ in both subgroups, but we noted that the duration of artificial lung ventilation in the first group was 96,84 (60,00; 90,00) minutes, in the second group 128,44 (60,00; 100,00) minutes, U=2571,50, p=0,0437. The need to stay in the intensive care unit and prolonged ventilation arose in 5 (4,2%) cases in the first group and in 12 (24,0%) in the second group, U=2405,00, p=0,0420.
Possibilities of using the p-possum scale in elderly and senile patients with acute cholecystitis
Danyliuk M. B. - ORCID: 0000-0003-4515-7522; Zavhorodniy S. M. - ORCID: 0000-0003-3082-3406; Rylov A. I. - ORCID: 000-0003-0515-2495; Kubrak M. A. - ORCID: 0000-0003-4051-9336; Tielushko Ya. V. - ORCID: 0000-0002-0745-6698; Shchurov M. F. - ORCID: 0000-0002-2436-2853.
Keywords: гострий холецистит; похилий вік; старечий вік; P-POSSUM; Acute cholecystit; elderly; senile age