Особливості впливу сироватки крові тварин отриманої за умов попереднього моделювання стану стимуляції та пригнічення еритропоезу на рівень сироваткового заліза (експериментальне дослідження) - Бурега, Ігор Юрійович; Burega, I. Yu. (Запорізький державний медичний університет, 2018)
Дослідження присвячено вивченню впливу сироватки крові тварин, що отримана за умов попереднього моделювання стану стимуляції та пригнічення еритропоезу на зміни рівня сироваткового заліза в референтної групи тварин. У роботі на експериментальних моделях гіпоксичної гіпоксії, введенні розчину епобіокрину, гемолітичній анемиї та посттрасфузійнії поліцитемії доведено, що отримана за умов стимуляції еритропоезу сироватка крові збільшує показники вмісту сироваткового заліза та при цьому не впливає на сам еритропоез. Встановлено, що введення сироватки крові тварин зі стимульованим еритропоезом викликає приріст сироваткового заліза незалежно від потреб організму в залізі. Виявлено, що введення сироватки крові еритропоетинстимульованих тварин викликає збільшення показників рівня заліза з максимальним приростом на 3-тю добу та подальшим поступовим його зниженням до меж фізіологічної норми на 7-му добу без додаткової корекції. Отримані результати вказують на те, що серед речовин, які підвищують рівень заліза в сироватці крові, отриманої за умов посилення еритропоезу, діє фактор небілкової природи. Statistically significant increase of the reticulocytes quantity in the group of donors (D) after modeling of erythropoiesis stimulation by injection to rats the solution of Epobiocrin verified a reproduction the status of erythropoiesis stimulation. The administration of blood serum of animals of the donors group to intact rats (the group of recipients – R) has caused, on the background of unchanged quantity of the reticulocytes, erythrocytes, hemoglobin and hematocrit, the significant increase the content of total blood iron (TI), blood serum total iron binding capacity (TIBC), unsaturated iron binding capacity (UIBC) and the percentage of transferrin saturation. The increment of the researched in-dicators was detecting from the first day, with the maximal indicators on the third experimental day. On the fifth day, the parameters were gradually decreased relatively the previous term of observation and have a tendency of the return to the borders of the physiological norm.
Features of influence of the animals’ blood serum received in condition the previous modeling of status of erythropoiesis stimulation and its op-pression on the level of serum iron (the experimental research)
Keywords: еритропоез; еритропоетин; гіпоксія; анемія; поліцитемія; сироватка крові; залізо; щури; erythropoiesis; erythropoietin; hypoxia; anemia; polycythemia; blood serum; iron; rats