Динаміка вмісту TNF-α та INF-γ в сироватці крові у взаємозв’язку з маркерним профілем хворих на гострий гепатит В при різному ступені тяжкості перебігу хвороби - Хелемендик, Анастасія Борисівна; Khelemendyk, A. B. (Запорізький державний медичний університет, 2022)
Мета роботи – проаналізувати динаміку вмісту TNF-α та INF-γ в сироватці крові у взаємозв’язку з маркерним профілем хворих на гострий гепатит В (ГГВ) при різному ступені тяжкості перебігу хвороби. Матеріали та методи. Обстежили 32 хворих на ГГВ у динаміці хвороби з визначенням HBsAg, HBeAg, anti-HBs та anti-НВе, вмісту TNF-α та IFN-γ методом ІФА. Статистичне опрацювання результатів виконали у програмі Statistica 13 for Windows (StatSoft Inc., № JPZ804I382130ARCN10-J). Результати. Серед хворих на ГГВ переважали пацієнти з тяжким (40,6 %) та середньотяжким (37,5 %) перебігом. Тяжкий перебіг ГГВ, на відміну від середньотяжкого, характеризувався вищим рівнем гіпербілірубінемії (р < 0,05), цитолітичного синдрому (р < 0,05), гіпопротеїнемією (р < 0,05) та появою ознак гіпокоагуляції (р < 0,05). На час виписування при середньотяжкому перебігові порівняно з легким і тяжким перебігом ГГВ частіше зберігався HBsAg (р < 0,05), різницю за частотою сероконверсії за HBеAg не виявили. Сероконверсія HBsAg/anti-HBs через 6 місяців була найнижчою після легкого перебігу (66,7 %) порівняно з середньотяжким (91,7 %) і тяжким (100,0 %) перебігом хвороби (р > 0,05). Незалежно від тяжкості ГГВ концентрація TNF-α вища (р < 0,05), ніж у здорових осіб, найвища – при тяжкому перебігу (р < 0,05). Вміст INF-γ вищий, ніж у здорових осіб (р < 0,05) незалежно від тяжкості перебігу хвороби. TNF-α корелював із тяжкістю перебігу ГГВ (r = 0,57, р < 0,05), рівнем загального білірубіну (r = 0,65, р < 0,05), МНВ (r = 0,42, р < 0,05) та ПТІ (r = -0,48, р < 0,05) під час госпіталізації. The aim – is to analyze the dynamics of the content of TNF-α and INF-γ in the serum in connection with the marker profile of patients with acute hepatitis B at different degrees of severity of the disease. Materials and methods. 32 patients with AHB were examined in the dynamics of the disease with the determination of HBsAg, HBeAg, anti-HBs and anti-HBe, the content of TNF-α and IFN-γ by ELISA. Statistical processing was performed in Statistica 13 for Windows (StatSoft Inc., No. JPZ804I382130ARCN10-J). Results. Patients with severe (40.6 %) and moderate (37.5 %) courses of the disease predominate among patients with AHB. Severe course of AHB, compared with the moderate course, was characterized by higher levels of hyperbilirubinemia (P < 0.05), cytolytic syndrome (P < 0.05), hypoproteinemia (P < 0.05), and signs of hypocoagulation (P < 0.05). HBsAg (P < 0.05) was more often observed in patients with moderate and severe AHB (P < 0.05) in the absence of a difference in the frequency of seroconversion for HBeAg. Seroconversion of HBsAg/anti-HBs at 6 months was lowest after mild (66.7 %), compared with moderate (91.7 %) and severe (100.0 %) (P > 0.05) course of the disease. Regardless of the severity of AHB, the content of TNF-α was higher (P < 0.05) than in healthy individuals and highest in the severe course of the disease (P < 0.05). The content of INF-γ was higher than in healthy individuals (P < 0.05), regardless of the severity of the disease. TNF-α correlated with the severity of AHB (r = 0.57, P < 0.05), the level of total bilirubin (r = 0.65, P < 0.05), INR (r = 0.42, P < 0.05) and PI (r = -0.48, P < 0.05) at hospitalization. Цель работы – проанализировать динамку содержания TNF-α и INF-γ в сыворотке крови во взаимосвязи с маркерным профилем больных острым гепатитом В (ОГВ) при разной тяжести течения болезни. Материалы и методы. Обследовали 32 больных ОГВ в динамике заболевания с определением HBsAg, HBeAg, anti-HBs и anti-НВе, содержания TNF-α и IFN-γ методом ИФА. Статистическая обработка проведена в программе Statistica 13 for Windows (StatSoft Inc., № JPZ804I382130ARCN10-J). Результаты. Среди больных ОГВ преобладали пациенты с тяжёлым (40,6 %) и среднетяжёлым (37,5 %) течением. Тяжёлое течение ОГВ, в отличие от среднетяжелого, характеризовалось самым высоким уровнем гипербилирубинемии (р < 0,05), цитолитического синдрома (р < 0,05), гипопротеинемии (р < 0,05) и появлением признаков гипокоагуляции (р < 0,05). При выписке при среднетяжёлом течении по сравнению с лёгким и тяжёлым течением ОГВ чаще сохранялся HBsAg (р < 0,05) при отсутствии разницы в частоте сероконверсии по HBеAg. Сероконверсия HBsAg/anti-HBs через 6 месяцев оказалась самой низкой после лёгкого течения (66,7 %) по сравнению со среднетяжёлым (91,7 %) и тяжёлым (100,0 %) течением болезни (р > 0,05). Независимо от тяжести ОГВ содержание TNF-α выше (р < 0,05), чем у здоровых лиц, самое высокое – при тяжёлом течении (р < 0,05). Содержание INF-γ выше, чем у здоровых (р < 0,05) независимо от тяжести течения болезни. TNF-α коррелировал с тяжестью течения ОГВ (r = 0,57, р < 0,05), уровнем общего билирубина (r = 0,65, р < 0,05), МНО (r = 0,42, р < 0,05) и ПТИ (r = -0,48, р < 0,05) при госпитализации.
Dynamics of TNF-α and INF-γ content in blood serum in connection with the marker profile of patients with acute hepatitis B at different degrees of severity of the disease
Динамика содержания TNF-α и INF-γ в сыворотке крови во взаимосвязи с маркерным профилем больных острым гепатитом В при разной тяжести течения болезни
Хелемендик А. Б. - ORCID ID: 0000-0003-4724-6465
Keywords: гострий гепатит В; цитокіни.; hepatitis B; cytokines; острый гепатит В; цитокины