Дослідження мікробіологічної чистоти комбінованої мазі для лікування і профілактики алопеції - Жамалі, Карім; Количева, Наталія Леонідівна; Гладишева, Світлана Анатоліївна (Харків : НФаУ, 2020)
Захворювання волосся і особливо їх випадання (алопеція) є одним їх основних медико-соціальних проблем сучасності. Не представляючи безпосередньої небезпеки для життя і здоров'я населення, воно за рахунок наявності видимих дефектів зовнішності призводить до розвитку депресивних і невротичних станів з подальшим їх прогресом і можливим розвитком на їх фоні патологічних станів, що відчутно впливають на якість життя. Найбільш ефективними засобами, які застосовуються у сучасній трихології для покращення росту волосся, як при андрогенній так і при інших видах алопеції, являються препарати, що містять периферичні вазоділятатори. Одним з найбільш ефективних сучасних препаратів цієї групи є міноксиділ, специфічний ефект якого обумовлений інтенсифікацією метаболічних процесів в шкірі за рахунок інтенсифікації мікроциркуляторного русла.
Keywords: випадання волосся; алопеція; трихологія; ефективні сучасні препарати