Ефективність використання регіонарних технік знеболення в лапароскопічній хірургії у пацієнтів з ожирінням - Воротинцев, Сергій Іванович; Софілканич, Михайло Михайлович; Захарчук, Олександр Валентинович (Тернопіль: Укрмедкнига, 2018)
В роботі визначено ефективність епідуральної аналгезії (ЕА) та блокади площини поперечного м’яза живота (ТАРблок) як компонентів периопераційного знеболення при лапароскопічних операціях у пацієнтів з ожирінням. Виявлено, що використання ЕА, в порівнянні із застосуванням ТАР-блоку, або тільки тотальної внутрішньовенної анестезії (ТВА), дозволяє вдвічі знизити інтраопераційну потребу в знеболенні фентанілом та раніше екстубувати пацієнтів (p<0,05). В післяопераційному періоді, як ЕА так і ТАР-блок, забезпечують кращу аналгезію пацієнтів в порівнянні зі «стандартним» знеболенням опіоїдами та нестероїдними протизапальними засобами (НПЗЗ), а також зменшують інцидентність депресії дихання та нудоти, потребу в опіоїдах (p<0,05). Таким чином, більш ефективний профіль знеболення дозволив прискорити час мобілізації (самостійне пересування по палаті) пацієнтів з ЕА або ТАР-блоком до 8–13 годин після операції, тоді як у пацієнтів без реґіонарних технік знеболення цей показник склав 18 (16–22) годин (p<0,05). Вищезазначене дозволяє визнати ЕА та ТАР-блок ефективними реґіонарними техніками периопераційної аналгезії в лапароскопічній хірургії у пацієнтів з ожирінням.
Keywords: ожиріння; лапароскопічна хірургія; епідуральна аналгезія; ТАР-блок