Гендерні особливості структурно-функціональних змін серця, рівнів копептину та NTproBNP у хворих на гострий Q-інфаркт міокарда за наявності легеневої гіпертензії - Сиволап, Віктор Денисович; Земляний, Ярослав Вадимович; Лашкул, Дмитро Андрійович; Syvolap, V. D.; Zemlianyi, Ya. V.; Lashkul, D. A.; Сыволап, В. Д.; Земляной, Я. В.; Лашкул, Д. А. (Запорізький державний медичний університет, 2021)
Мета роботи – оцінити гендерні особливості структурно-функціональних змін серця, рівнів копептину та NTproBNP у хворих на гострий інфаркт міокарда (ГІМ) із супутньою легеневою гіпертензією (ЛГ). Матеріали та методи. Обстежили 74 хворих на ГІМ із супутньою ЛГ, які перебували на лікуванні у відділенні інтенсивної терапії та невідкладної кардіології для лікування хворих на інфаркт міокарда КНП «Міська лікарня екстреної та швидкої медичної допомоги» ЗМР. Пацієнтів поділили на дві групи: перша – 42 чоловіки (середній вік 71,06 ± 2,21 року), друга – 32 жінки (середній вік 76,41 ± 2,32 року). Усіх пацієнтів обстежили протягом перших 3 діб за допомогою двовимірної ехокардіографії на апараті MyLab50 («Esaote», Італія). Рівень копептину та NTproBNP у сироватці крові визначали методом імуноферментного аналізу за допомогою набору реактивів Elabscience (США). Результати. Встановили тенденцію до переважання ІМ передньої локалізації у групі чоловіків і переважання ІМ нижньої локалізації у групі жінок. Серед чоловіків із ГІМ і ЛГ переважали особи з ІІІ та ІV функціональним класом серцевої недостатності (76,1 %). Осіб із ІІІ та ІV функціональним класом у групі чоловіків вірогідно більше, ніж у групі жінок (р < 0,05). Виявили вірогідне потовщення задньої стінки лівого шлуночка в діастолу в жінок порівняно з чоловіками (на 8,4 %; р < 0,05) та тенденцію до потовщення міжшлуночкової перетинки в діастолу в жінок. У групі чоловіків встановлена тенденція до збільшення кінцеводіастолічного та кінцевосистолічного розмірів лівого шлуночка порівняно з жінками, але відмінності не досягли рівня вірогідності. Оцінювання рівнів копептину та NTproBNP у сироватці крові у хворих на ГІМ і ЛГ показало вірогідно вищий рівень цього показника у групі чоловіків порівняно з жінками (p < 0,05). Висновки. У чоловіків із ГІМ і ЛГ діагностували важчу серцеву недостатність порівняно з жінками, оскільки переважали хворі ІІІ та IV функціональних класів. У жінок із ГІМ за наявності ЛГ виявляли здебільшого концентричний тип ремоделювання: спостерігали вірогідне потовщення задньої стінки лівого шлуночка в діастолу та тенденцію до потовщення міжшлуночкової перетинки в діастолу, а в чоловіків переважала ексцентрична гіпертрофія, що проявлялася як дилатація лівого шлуночка. Чоловіки з ГІМ і ЛГ мали вірогідно вищі рівні копептину та NTproBNP у сироватці крові порівняно з жінками. The aim. To evaluate the gender features of structural and functional changes in the heart and levels of copeptin and NTproBNP in patients with acute myocardial infarction (AMI) with concomitant pulmonary hypertension (PH). Materials and methods. 74 patients with AMI and concomitant PH who were treated in the intensive care unit and emergency cardiology for patients with myocardial infarction of the Municipal Non-Profit Enterprise “City Hospital of Emergency and Ambulance” of Zaporizhzhia City Council were examined. The patients were divided into two groups: the first group consisted of 42 male patients (mean age 71.06 ± 2.21 years) and 32 female patients (mean age 76.41 ± 2.32 years). All the patients were examined in the first three days by two-dimensional echocardiography on a device MyLab50 (“Esaote”, Italy). The serum levels of kopeptin and NTproBNP were determined by enzyme-linked immunosorbent assay using a set of reagents Elabscience (USA). Results. There was a trend towards a predominantly anterior AMI in the group of men and lower AMI – in the group of women. Individuals with functional class III and IV heart failure predominated (76.1 %) among the men with AMI and PH. At the same time, there were significantly more persons with III and IV functional class in the group of men than in the group of women (P < 0.05). There was a significant diastolic left ventricular posterior wall thickening in women compared to men (8.4 %; P < 0.05) and a tendency to diastolic interventricular septal thickening in females. There was an upward trend in end-systolic and end-diastolic sizes in the group of men compared to women; however, the differences did not reach the required level of significance. Evaluation of serum copeptin and NTproBNP in patients with AMI and PH revealed significantly higher levels of these indicators in the group of men compared to women (P < 0.05). Conclusions. Men with AMI and PH had more severe heart failure compared to women due to the predominance of patients with functional classes III and IV. Women with AMI and PH demonstrated predominantly concentric type of remodeling in the form of significantly thickened LV posterior wall and the tendency to increase interventricular septum wall thickness, and eccentric hypertrophy in the form of LV dilatation prevailed in men. Men with AMI and PH had significantly higher serum copeptin and NTproBNP levels compared to women. Цель работы – оценить гендерные особенности структурно-функциональных изменений сердца, уровней копептина и NTproBNP у больных острым инфарктом миокарда (ОИМ) с сопутствующей лёгочной гипертензией (ЛГ). Материалы и методы. Обследованы 74 больных ОИМ с сопутствующей ЛГ, проходивших лечение в отделении интенсивной терапии и неотложной кардиологии для лечения больных инфарктом миокарда КНП «Городская больница экстренной и скорой медицинской помощи» ЗГС. Пациентов поделили на две группы: первая – 42 мужчины (средний возраст 71,06 ± 2,21 года), вторая – 32 женщины (средний возраст 76,41 ± 2,32 года). Все пациенты обследованы в течение первых 3 суток с помощью двухмерной эхокардиографии на аппарате MyLab50 («Esaote», Италия). Уровень копептина и NTproBNP в сыворотке крови определяли методом иммуноферментного анализа с помощью набора реактивов Elabscience (США). Результаты. Отмечена тенденция к преобладанию ИМ передней локализации в группе мужчин и преобладание ИМ нижней локализации в группе женщин. Среди мужчин с ОИМ и ЛГ преобладали больные с III и IV функциональным классом сердечной недостаточности (76,1 %). Больных с III и IV функциональным классом в группе мужчин достоверно больше, чем в группе женщин (р < 0,05). Установлено достоверное утолщение задней стенки левого желудочка в диастолу у женщин по сравнению с мужчинами (на 8,4 %; р < 0,05) и тенденция к утолщению межжелудочковой перегородки в диастолу у женщин. В группе мужчин отмечена тенденция к увеличению конечно-диастолического и конечно-систолического размеров по сравнению с женщинами, но различия не достигли уровня достоверности. Оценка уровней копептина и NTproBNP в сыворотке крови у больных с ОИМ и ЛГ показала достоверно более высокий уровень этого показателя в группе мужчин по сравнению с женщинами (p < 0,05). Выводы. У мужчин с ОИМ и ЛГ диагностировали более тяжёлую сердечную недостаточность по сравнению с женщинами, так как преобладали больные III и IV функциональных классов. У женщин с ОИМ при наличии ЛГ определяли преимущественно концентрический тип ремоделирования в виде достоверного утолщения задней стенки левого желудочка в диастолу и тенденции к утолщению межжелудочковой перегородки в диастолу, а у мужчин преобладала эксцентрическая гипертрофия в виде дилатации левого желудочка. Мужчины с ОИМ и ЛГ имели достоверно более высокие уровни копептина и NTproBNP в сыворотке крови по сравнению с женщинами.
Gender features of structural and functional changes of the heart and levels of copeptin and NTproBNP in patients with acute Q-myocardial infarction in the presence of pulmonary hypertension
Гендерные особенности структурно-функциональных изменений сердца, уровней копептина и NTproBNP у больных острым Q-инфарктом миокарда при наличии лёгочной гипертензии
Сиволап В. Д. - ORCID ID: 0000-0002-7342-9065; Земляний Я. В. - ORCID ID: 0000-0002-6494-6570; Лашкул Д. А. - ORCID ID: 0000-0001-7802-3550.
Keywords: інфаркт міокарда; легенева гіпертензія; гендерні особливості; myocardial infarction; pulmonary hypertension; gender features; инфаркт миокарда; лёгочная гипертензия; гендерные особенности