Ефективність надання комплексної стоматологічної допомоги дітям з особливими потребами. Клінічний випадок - Гавриленко, Марина Аркадіївна; Havrylenko, M. A. (My University, 2015)
Мета: Підвищити ефективність надання стоматологічної допомоги дітям з особливими потребами. Методи: Використовували дані клінічних обстежень 154 дітей з особливими потребами, дослідження моделей щелеп, дані рентгенографії та комп’ютерної томографії (КТ). Упродовж 4-х років виконували планування, діагностику та комплексне стоматологічне лікування дітей з особливими потребами. Результати: Застосування загального знеболення у дітей з особливими потребами пришвидшує лікування множинного карієсу. Успішність ортодонтичного лікування безпосередньо залежить від ефективності проведених диференційно-діагностичних етапів та залучення вузькопрофільних фахівців. Покращення стану гігієни порожнини рота і гальмування розвитку зубощелепних деформацій відзначили у 126 дітей з особливими потребами. Висновки: Складання індивідуального комплексного плану обстеження та стоматологічного лікування під загальним знеболенням дітей з особливими потребами сприяє одномоментній санації порожнини рота, пришвидшує початок передортодонтичного лікування та суттєво впливає на подальші етапи стоматологічного лікування. Purpose: Improving the efficiency of dental care to children with special needs. Methods: We used data from clinical examinations in 154 children with special needs, investigation of models of the jaws, these x-ray studies, computed tomography. Performed diagnostics, planning and comprehensive dental treatment to children with special needs for 4 years. Results: The use of general anesthesia in comprehensive dental treatment to children with special needs promotes immediate rehabilitation of the oral cavity. The success of orthodontic treatment depends on the efficiency of conducted differential diagnostic stages and whether narrow specialists will be involved. Improving oral hygiene and inhibition of teeth deformities noted in 126 children with special needs. Conclusions: Drawing up a comprehensive plan for individual examination and dental treatment with general anesthesia for children with special needs simultaneously promotes dental health, accelerates the beginning of the preparatory orthodontic treatment and significantly affects the subsequent stages of dental treatment.
The Effectiveness of Providing Comprehensive Dental Care to Children with Special Needs. Clinical Case
Keywords: діти з особливими потребами; відкритий прикус; комп’ютерна томографія; ортодонтичне лікування; санація порожнини рота під загальним знеболенням; children with special needs; open bite; computed tomography; orthodontic treatment; oral hygiene under general anesthesia