Особливості ступеня диференціювання сперматид яєчка щурів другого та третього місяців життя після дії жіночих статевих гормонів в пренатальному періоді - Тополенко, Тетяна Анатоліївна; Матвєйшина, Тетяна Миколаївна (Poland: Scientific Educational Center Warsaw, 2018)
Вступ. На теперішній час проблема безпліддя стоїть досить гостро та залишається однією з найважливіших соціальних і медичних проблем [2]. Особливої уваги потребує вивчення причин зростання питомої ваги чоловічого фактору безпліддя за останні 25 років [6]. Однією із причин цього явища, разом з несприятливим впливом способу життя на чоловічу репродуктивну систему, вважають вплив хімічних факторів, що мають естрогенну активність та в подальшому можуть взаємодіяти з ендокринною та імунною системами чоловіків [9, 11]. Фактори, що впливають на організм матері та плода у період вагітності у подальшому можуть спричиняти зміни гормонального балансу в материнському організмі й гальмування процесів сперматогенезу у потомства чоловічої статі [1, 7, 10]. Для вивчення впливу жіночих статевих гормонів на розвиток яєчок у плодів і новонароджених розроблено експериментальну модель [4]. Через те, що ці питання вивчено недостатньо, їх дослідження є доцільним та актуальним. Мета. Визначити показник ступеня диференціювання сперматид у звивистих сім’яних трубочках яєчок потомства щурів, які отримували утрожестан в другому або третьому періодах вагітності.
Keywords: testes; rats; spermatogenesis; utrogestan